У п’ятницю, 18 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у розширеному засіданні президій Верховного Суду, Ради суддів та Державної судової адміністрації.

“В Україні необхідно створити таку політичну правову систему, яка забезпечила б динамічний розвиток країни”, - заявив Голова Верховної Ради.

В.Литвин вважає, що перед усе необхідно говорити про політичну та правову культуру.

Він вважає за потрібне говорити про те, як побудувати таку систему, щоб не було абсурда, особливо щодо абсолютної незалежності всіх гілок влади.

Говорячи про суди та судові гілки влади, спікер подкреслив, що головне питання, яке необхідно обговорювати - це подолання упередженого ставлення до суду, який є реально  "органом не покарання, а інститутом справедливості, відстоювання прав і свобод людини і громадянина".

В.Литвин відзначив, що це, власне, стосується адміністративно-територіальної реформи в Україні, яка зачепить і судову систему”. Важливо "не допустити, щоб реорганизаційний зуд взяв верх", - вважає він.

"Ситуація в судовій системі вимагає, щоб і законодавча, і виконавча влада визнали свої зобов’язання у відношенні до створення необхідних умов для ефективної судової діяльності, яка б могла захищати інтереси людей не менш ефективно”, - сказав В.Литвин. Спікер додав, що в цьому напрямку необхідно визначити пріоритети, одним з яких стане облаштування судової системи. "Роботу для створення необхідних умов для судової системи необхідно проводити дуже делікатно, щоб відчувалась рівність гілок влади. Тому що судова гілка не може більше розглядатись як структура, яка працює на підхваті", - вважає В.Литвин.

Голова Верховної Ради відзначив, що в судовій системі влади існує проблема матеріального забезпечення, нестачі бюджетного финансування. На думку В.Литвина, докорінним чином змінити систему оплати  для судів дасть можливість прийняття закону про порядок фінансування судової влади, який з 2003 року знаходиться на розгляді в парламенті.

Спікер також висловився за необхідність разом з урядом переглянути практику формування бюджету, а також докорінним образом змінити бюджетний кодекс і прийняти його в новій редакції.

В.Литвин також підкреслив, що коли мова йде про модернізацію української влади, яка повинна бути публічною, коли говориться про посилення судового контролю за діяльністю влади на всіх рівнях, то "очевидно, судова система не може залежати від виконавчої влади". "В нас є всі підстави говорити про налагоджування тісної ефективної взаємодії на рівні держної влади України і вирішення спільними зусиллями тих проблем, які виникли перед Україною", - підкреслив В.Литвин. Він висловив сподівання, що  проблеми судової системи будуть вирішені, і будуть прийняті виважені рішення.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51