У понеділок Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів робочу нараду з головами обласних рад, у якій взяли участь керівники представницьких органів влади всіх регіонів країни.

В.Литвин відзначив, що нині, в період формування нового складу Кабінету Міністрів та керівництва регіональних державних адміністрацій, “вся відповідальність за забезпечення життєдіяльності територій лягає на обласні ради”.

Голова Верховної Ради України передав учасникам наради прохання Президента України Віктора Ющенка “докласти всіх зусиль для нормального функціонування господарств, підприємств, міст і сіл”.

В.Литвин висловив переконання у необхідності дальшого розвитку місцевого самоврядування, у зв’язку з чим, на його думку, особливої уваги потребує законопроект щодо змін до Конституції України за номером 3207-1, який після одержання висновків Конституційного Суду України розглядатиметься народними депутатами.

Обговорюючи перспективи майбутньої кампанії виборів до Верховної Ради України, В.Литвин висловив припущення про можливі ініціативи щодо внесення редакційних змін до Закону про вибори народних депутатів України. Учасники наради звернулися до Голови Верховної Ради України з пропозицією детальніше проаналізувати і внести зміни також і до Закону про вибори місцевих депутатів.

Одними з головних завдань на сьому сесію парламенту В.Литвин назвав “налагодження конструктивної співпраці парламенту з новим Урядом та прийняття кодексів”.

“Я думаю, що нам треба все зробити, щоб консолідувати суспільство, прибрати, а не поглиблювати нові лінії поділу, які проявились в ході президентської виборчої кампанії. також важливо нормалізувати ситуацію в регіонах. І третє – необхідно сформувати збалансовану зовнішню політику”, - підкреслив Голова Верховної Ради України. У зв’язку з останнім В.Литвин вбачає необхідним кінцеве вирішення питання інтелектуальної власності.

Серед зовнішньополітичних пріоритетів, визначених Головою Верховної Ради України, є також активізація процесів вступу до СОТ, отримання Україною статусу країни з ринковою економікою, системний підхід до євроінтеграційних кроків та налагодження ефективних стосунків з Російською Федерацією.

Також учасники наради обговорили питання формування місцевих бюджетів, деякі критерії, які повинні бути враховані в ході внесення коректив до Закону про Державний бюджет України на 2005 рік. Зокрема, це стосується нормалізації системи пенсійних виплат військовослужбовцям.

Учасники наради підтримали пропозицію провести протягом першого півріччя з’їзду місцевих рад під егідою Верховної Ради України. “Треба сформувати оргкомітет, який би взяв на себе організаційні питання. До того ж треба зважити, що на з’їзді постануть не лише економічні, а і політичні питання”, - сказав він. В той самий час В.Литвин зауважив, що із завершенням виборів повинно завершуватись і “жорстке політичне протистояння”, яке перейде у форму нормальних політичних дискусій.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51