Проект розроблений з метою дальшого вдосконалення розвідки як інструмента формування політики держави, забезпечення національних інтересів. Президент України пропонує вивільнити Службу безпеки України від виконання не властивих їй функцій, а також більш цілеспрямовано здійснювати розвідувальну діяльність та підвищити на цій основі якість розвідувального забезпечення керівництва системою національної безпеки.

За сукупністю ознак Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ) має належати до військових формувань, а отже, відповідно до вимог пункту 22 частини першої статті 85 Конституції України затвердження її загальної структури і чисельності є виключним повноваженням Верховної Ради України.

Законопроектом передбачається визначення правових основ та організаційних засад діяльності СЗРУ, її загальної структури та чисельності.

За законопроектом СЗРУ визначено як розвідувальний орган, що здійснює розвідувальну діяльність у політичній, економічній, військово-технічній, науково-технологічній, інформаційній та екологічній сферах, бере участь у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю, тероризмом, забезпечує безпеку установ і громадян України за кордоном.

СЗРУ є спеціальним державним органом, що підпорядкований Президентові України та підконтрольний Верховній Раді України.

Підпорядкування СЗРУ Президентові України зумовлено положенням пункту 17 частини першої статті 106 Конституції України, за яким Президент України здійснює керівництво у сфері національної безпеки, положенням частини першої статті 7 Закону України “Про розвідувальні органи України”, відповідно до якої Президент України здійснює загальне керівництво розвідувальним органами.

Водночас за законопроектом СЗРУ визначено як збройне формування, до особового складу якого належать військовослужбовці і цивільні працівники (таке структурування співробітників передбачене Законом України “Про розвідувальні органи України”).

Визначення СЗРУ як збройного формування дозволить співробітникам СЗРУ, в тому числі цивільним, мати і застосовувати зброю з метою і в порядку, визначеному Законом України “Про розвідувальні органи України”.

Правову основу діяльності СЗРУ за законопроектом становлять Конституція України, Закон України "Про розвідувальні органи України", інші законодавчі акти України, а також прийняті відповідно до них акти Президента України, інші нормативно-правові акти.

Завдання СЗРУ сформульовані відповідно до визначених у статті 4 Закону України “Про розвідувальні органи України” основних завдань розвідувальних органів та з урахуванням визначеної абзацом другим частини першої статті 6 цього ж Закону сфери діяльності розвідувальних підрозділів Служби безпеки України, на базі яких утворено СЗРУ.

Загальну структуру СЗРУ пропонується визначити з урахуванням основних завдань, що покладаються на СЗРУ законопроектом. Пропонується також надати СЗРУ можливість створювати регіональні підрозділи для забезпечення ефективного виконання покладених на неї завдань.

Виведення із складу Служби безпеки України розвідувального підрозділу і створення на його базі окремого розвідувального органу зі статусом спеціального державного органу відповідає принципам розбудови демократичного правового суспільства.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51