Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту прийняти у другому читанні проект закону про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень.

У проекті виписано норми подальшого вдосконалення законодавства про захист прав кредиторів, що має сприяти пожвавленню економічної діяльності, в першу чергу, банківської та промислової. Він включає податкову заставу у загальну систему забезпечення виконання зобов'язань. Крім того, передбачається внесення необхідних змін до інших законів, які випливають із поданого проекту.

Проектом пропонується створити єдину систему реєстрації забезпечувальних обтяжень на майно кредитора, які виникають в силу закону або договору. Це має надати змогу кредитору, зокрема, з'ясувати, чи не знаходиться майно боржника у заставі чи під іншим обтяженням, і тим самим, зменшити власний ризик при видачі кредитів. Також встановлюється, що забезпечений кредитор, який раніше зареєстрував забезпечувальне обтяження, має пріоритет перед іншими кредиторами незалежно від виду обтяження при зверненні стягнення на майно боржника.

Концептуальна ідея проекту, вважають члени Комітету, полягає в тому, що "він передбачає створення забезпечувального обтяження, яке включає в себе не тільки заставу, а і інші види забезпечувальних прав на майно, які широко застосовуються у розвинутих країнах світу".

Проект Закону підготовлений у відповідності та у розвиток проекту нового Цивільного кодексу України, якій визначає не виключний перелік видів забезпечення виконання зобов'язань боржників.

Народні депутати наголосили, що удосконалення концепції застави, втілення в практичне життя таких нових видів забезпечувальних договорів, як договір репо (зворотної купівлі) та інших надасть кредиторам та боржникам можливість більш гнучкого будування своїх правовідносин із урахуванням інтересів всіх зацікавлених сторін, а в результаті сприятиме всебічному економічному розвитку України.

Комітет вважає, що прийняття проекту закону та створення Державного реєстру обтяжень майна не вимагає значних додаткових фінансових витрат, оскільки передбачається, що він буде створений на базі існуючого реєстру застав рухомого майна. Однак, створення Державного реєстру обтяжень майна дозволить значно здешевіти вартість фінансових та торговельних кредитних ресурсів для національних товаровиробників та інших суб'єктів господарської діяльності за рахунок встановлення чіткої черговості пріоритетів між кредиторами, надійного джерела інформації про наявність інших обтяжень майна боржника на користь інших кредиторів (включаючи державу), невисокої плати за користування Державним реєстром та зменшення витрат на адміністрування заборгованості.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51