Голова Комітету Сергій Буряк зазначив, що в Україні склалася певна система регулювання ринку та стимулювання виробництва автомобілів. Наразі автомобільний ринок України захищений недостатньо через низький рівень встановлених ставок ввізного мита (на рівні 2-3 %). З метою стимулювання виробництва автомобілів в Україні, підприємствам автомобільної галузі, які отримали грошові інвестиції в сумі 150 млн. дол. США та зобов'язались зберегти базову чисельність виробничого персоналу, державою надано певні преференції, шляхом запровадження пільгового режиму оподаткування.

Його основними елементами є:

- звільнення від сплати ПДВ операцій із ввезення на митну територію України товарів, які використовуються для будівництва, створення виробничих потужностей та виробничої діяльності автомобілебудівних підприємств і операцій з продажу автомобілів власного виробництва;

- звільнення від сплати податку на прибуток на ту частку прибутку, що реінвестується у виробництво, та від сплати податку на землю.

Наголошувалося, що в умовах завершення процесу підготовки України до вступу до СОТ, зважаючи на норми цієї міжнародної організації та положення Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС, низка пільг і преференцій підпадає під заборонені. У зв'язку з цим постає питання про зміни в законодавстві. Однак, врегулювання означеного питання повинно бути збалансоване іншими заходами тарифного й нетарифного характеру, які приведуть до збереження усталеного паритету між імпортом і виробництвом автомобілів в Україні; створять умови для стабільного зростання надходжень до державного бюджету.

Учасники засідання обговорили внесений проект закону щодо цього.
Проект Закону розроблено з метою встановлення додаткових джерел поповнення бюджету, соціального захисту населення за рахунок створення додаткових робочих місць, адаптації чинного законодавства до норм СОТ та ЄС, захисту внутрішнього автомобільного ринку, створення умов по залученню інвестицій та розвитку вітчизняної автомобільної промисловості.

Основними цілями та завданнями прийняття акту є:

- реалізація стратегічного напряму зовнішньоекономічної політики з інтеграції України у світову економіку, комплексного реформування зовнішньоторговельного режиму та послідовного забезпечення подальшої гармонізації законодавства України з нормами і принципами Світової організації торгівлі;

- збільшення надходжень до державного бюджету від виробництва, імпорту та реалізації автомобілів в Україні;

- створення умов для залучення іноземних і внутрішніх інвесторів до цієї галузі економіки;

- нарощування обсягів виробництва в автомобільній промисловості та створення нових робочих місць.

За словами народного депутата Юрія Кармазіна, закладений у законопроекті механізм врегулювання суперечностей чинного законодавства щодо автомобілебудування було погоджено Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України з Європейською Комісією, яка надала позитивну оцінку запропонованим законодавчим змінам.

Зокрема, передбачається застосування загально прийнятих у світовій практиці критеріїв стимулювання підприємств автомобільної промисловості та важелів регулювання ринку. Законопроект передбачає, що до 31 грудня 2008 року автомобілебудівним підприємствам, які відповідають визначеним у проекті критеріям, буде надано такі пільги:

- звільнення від сплати податку на прибуток для тієї частини прибутку, що реінвестується у виробництво;

- звільнення від сплати ввізного мита на товари, які використовуються для будівництва (створення виробничих потужностей) і виробничої діяльності автомобілебудівних підприємств.

Означені пільги відповідають нормам СОТ і положенням УПС та рекомендовані до застосування як механізм державної підтримки національного автовиробника у дослідженнях, проведених для автомобільного сектору в межах програми ЄС "Taсis", Міжнародним центром з податків та інвестицій (МЦПІ), а також у роботах Генерального директора з питань торгівлі ЄК Пола Луйтена.

Народні депутати наголосили, що умовою надання пільг підприємствам автомобілебудування має стати необхідність виробництва, поряд з іншими автомобілями, автомобілів походженням з України, що буде стимулювати повномасштабне автовиробництво в Україні та сприяти нарощуванню його експортного потенціалу.

Критерієм визнання автомобілів походженням з України визначається: зміна вартості товару в результаті його переробки, при якій додана вартість становить не менше 50 відсотків від вартості товару, одержаного в результаті переробки, або частка використаних матеріалів з іншої країни чи невідомого походження становить менше 50 відсотків від вартості товару, одержаного в результаті переробки; та необхідність виконання певних виробничих і технологічних операцій.

Йшлося й про те, що вітчизняне автомобілебудування тільки-но відроджується. Водночас, чинні умови оподаткування імпорту не захищають вітчизняний автомобільний ринок від експансії іноземних виробників. За цих умов, коли країна знаходиться у перехідному періоді до ринкової економіки, з урахуванням загальної відсталості промисловості автомобільне виробництво на певний час не може бути конкурентоспроможним і також потребує перехідного періоду та захисту. Дієвим заходом захисту ринку, зважаючи на світовий досвід, є підвищення ввізного мита. Проектом закону передбачено збільшення ставок ввізного мита на нові легкові автомобілі (код УКТ ЗЕД 8703) і на комплектуючі вироби до автомобілів (двигуни, кузови) - до 20 % (пільгова, повна); на автомобілі, які були в користуванні, віком до 5 років - до 18 %, а віком більше 5 років - до 30 %. Європейська Комісія листом № D 2488 від 3.03.2003 року погодила тимчасове підвищення Україною імпортного мита на легкові автомобілі до рівня 30 %.

Ю.Кармазін вважає: "Забезпечуючи стабільне джерело поповнення державного бюджету, економічно обґрунтований рівень ввізного мита спонукає іноземних виробників інвестувати у виробництво автомобілів безпосередньо в Україні. З урахуванням цього, загально прийнятим є забезпечення цінової переваги національних автомобілів на рівні 10-15 %. Цим гарантована їх конкурентоспроможність на внутрішньому ринку".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51