Народний депутат Василь Горбаль, один із авторів проекту, зазначив: "Основними цілями та завданнями прийняття цього законодавчого акта має стати реалізація стратегічного напряму зовнішньоекономічної політики з інтеграції України у світову економіку, комплексного реформування зовнішньоторговельного режиму та послідовного забезпечення подальшої гармонізації законодавства України з нормами і принципами Світової організації торгівлі".

Він вважає, що слід остаточно врегулювати протиріччя між Україною та ЄС щодо українського законодавства у сфері автомобілебудування. Створити умови для стабілізації та розвитку автомобільної промисловості, стимулювання національного автовиробника, захисту автомобільного ринку, залучення іноземних і внутрішніх інвесторів у цю галузь економіки, скасування дискримінаційних пільг для підприємств автомобілебудівної галузі, врегулювання проблемних питань у двосторонніх торговельних відносинах між Україною та ЄС.

Проектом пропонуються нові ставки акцизного збору на автотранспортні засоби. Так, на нові автомобілі з робочим об'ємом двигуна до 2200 куб. см передбачається двократне зниження, а на автомобілі з робочим об'ємом двигуна більш як 3000 куб. см - підвищення в 1.5 рази.

Передбачається заміна специфічного ввізного мита на адвалерне, при цьому відбувається збільшення як пільгової, так і повної ставки. Автори проекту вважають, що така комбінація змін ставок акцизного збору і ввізного мита не допустить різкого зростання цін на автомобілі вітчизняного виробництва.
В.Горбаль пропонує скасувати пільги для вітчизняних автомобілебудівних підприємств. Зокрема:

- звільнення від сплати ПДВ з операцій ввезення (пересилання) товарів, що використовуються для будівництва і виробничої діяльності;

- звільнення від сплати ПДВ та акцизного збору з продажу автомобілів;

- звільнення від сплати податку на землю для автомобілебудівних підприємств.

Натомість, для підприємствам по виробництву автобусів, легкових та вантажних автомобілів, комплектуючих виробів та запасних частин до автомобілів, що відповідають визначеним у проекті закону критеріям, в термін до 31 грудня 2008 року передбачена можливість отримання наступних пільг:

- звільнення від сплати податку на прибуток, на ту частину прибутку, яка реінвестується у виробництво;

- звільнення від сплати ввізного мита на товари, які використовуються для будівництва, реконструкції, технічного переобладнання та модернізації виробництва.

"Що стосується втрат бюджету внаслідок зменшення ставки акцизного збору, то вони будуть компенсовані додатковими надходженнями внаслідок підвищення ставок акцизного збору на автомобілі з робочим об'ємом циліндрів двигуна більш як 3000 куб. см, підвищення ставок ввізного мита на автомобілі та розширення виробництва автомобілів в Україні",- наголосив В.Горбаль.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51