Нові інструменти державної політики економічного розвитку регіонів обговорювалися сьогодні на семінарі, який провів парламентський Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Дискусія відбулася щодо проектів законів в цьому напрямку. Зокрема, розглянуто законопроект про стимулювання розвитку регіонів.

Голова Комітету Анатолій Матвієнко зазначив, що забезпечення стимулювання розвитку регіонів з урахуванням загальнодержавних та місцевих інтересів, ефективне використання економічного, наукового, трудового потенціалу, природних та інших ресурсів, а також особливостей регіонів, досягнення на цій основі підвищення рівня життя людей, оптимальної спеціалізації регіонів у виробництві товарів та послуг, подолання депресивності окремих територій належать за сучасних умов до найважливіших державних пріоритетів.

В проекті визначаються мета та основні завдання державного стимулювання розвитку регіонів, конкретні засоби реалізації державної політики у цій сфері. Зокрема передбачено, що з метою забезпечення реалізації державної політики щодо стимулювання регіонального розвитку Верховна Рада України затверджує довгострокову державну стратегію регіонального розвитку, а Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради з урахуванням пропозицій центральних органів виконавчої влади та спільних інтересів територіальних громад регіонів - довгострокові регіональні стратегії розвитку.

Пропонується встановити, що узгодження діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері державного стимулювання розвитку регіонів, виконання регіональних стратегій розвитку здійснюється на основі угод щодо регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською, Севастопольською міськими радами. Визначаються також порядок підготовки та укладення таких угод.

Враховується також, що деякі території в Україні є депресивними і відрізняються особливо низьким рівнем розвитку. Передбачається, що фінансування стимулювання розвитку регіонів та подолання депресивності територій здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел відповідно до законодавства, а також угод щодо регіонального розвитку та законів про подолання депресивності конкретних територій.

На семінарі відбулася також презентація Концепції впровадження державної політики з відпрацювання соціально-економічних нововведень у розвитку міст та регіонів України та ефективного використання їхнього внутрішнього потенціалу ("Полігонів" реформи).

За словами народного депутата П.Качура, в даному матеріалі зроблено спробу сформулювати концептуальні конструкції державної економічної політики, що грунтується на нових підходах і методах забезпечення соціально-економічного зростання. Увага, зокрема, приділяється сучасній політичній парадигмі на яку покладено головне функціональне навантаження у забезпеченні економічного розвитку країни. Показані суперечності загальнодержавної та місцевої політик, що, на думку авторів, являються причиною створення перешкод у досягненні очікуваних результатів.

Формулюється сутність нових сучасних підходів до формування економічної політики розвитку, що пройшли апробацію у країнах з перехідною економікою.

Також висвітлюється зміст організаційно-правової форми реалізації принципів економічного федералізму як проведення державно-правового експерименту. Головна ідея його полягає в актуалізації внутрішніх джерел сталого розвитку територій, а метою являється забезпечення умов для відтворення певного (такого, що зростає) рівня добробуту населення. Зроблено пропозиції щодо логіки та форми реалізації державного правового експерименту, який може впроваджуватися на основі податкового або господарського контракту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51