У п'ятницю, 19 вересня, у Гаазі (Нідерланди) Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Палати Представників Генеральних Штатів (парламенту) Нідерландів Франсом В.Вейсгласом та Віце-Президентом Сенату Генеральних Штатів Нідерландів Маргет Бірман-Белкем ту Ватер.

Коментуючи в інтерв'ю журналістам підсумки зустрічі, Голова Верховної Ради В.Литвин назвав її "надзвичайно змістовною".

В.Литвин відзначив "глибокий інтерес", який існує в Нідерландах до України. "Водночас я відчув необхідність частіше спілкуватися для того, щоб була повна вичерпна інформація щодо України, подій, процесів, які відбуваються в ній", - наголосив Голова Верховної Ради.

Під час зустрічі, за його словами, сторони також обговорили "проблеми, які очікують Україну у зв'язку з розширенням Європейського Союзу, питання співробітництва на спільному україно-європейському кордоні" для попередження розповсюдженню тероризму, наркотиків та нелегальної міграції. За словами В.Литвина, сторони зійшлися на необхідності поєднання зусиль у цій сфері. "Є розуміння і бачення, що Україна повинна бути інтегрована в Європейське співтовариство", - наголосив Голова Верховної Ради.

За його словами, сторони також обмінялися думками щодо політичних і економічних процесів, які відбуваються в Україні.

Коментуючи на прохання журналістів зустріч з міністром фінансів Нідерландів, В.Литвин повідомив, що під час зустрічі йшлося, зокрема, про економічну співпрацю двох країн. "Нас радує позитивна динаміка торговельно-економічної співпраці", - сказав В.Литвин, повідомивши, що минулого року товарообіг між двома країнами становив приблизно 550-560 млн. дол. На думку В.Литвина, є всі підстави для збільшення цього товарообігу до 1 млрд. дол.

Разом з тим, В.Литвин зауважив, що нідерландську сторону "турбує проблема стабільності законодавства в Україні", зокрема, сприятливого інвестиційного клімату, а також проблема повернення податку на додану вартість. "Ця проблема є надзвичайно болючою для України і відчутно впливає на рівень співпраці з Нідерландами", - сказав Голова Верховної Ради.

Відповідаючи на запитання щодо Плану співпраці Україна - Нідерланди, розрахованого на 2004-2007 роки, Голова Верховної Ради повідомив, що він представляє "опрацювання позицій підходів двох країн до спільних дій в усіх напрямах - починаючи з суто економічних питань і закінчуючи політичними і зовнішньополітичними, а також координацією наших зусиль щодо Європейського Союзу та Ради Європи. Тим більше, що голландська сторона наступного року буде головувати в ЄС та РЄ".

"Нам потрібно вже зараз думати про підготовку саміту Україна - ЄС, який відбудеться наступного року і в цьому Плані співпраці також буде про це йтися", сказав В.Литвин.

Як повідомлялося раніше, 18 вересня розпочався дводенний офіційний візит Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Королівства Бельгії та Королівства Нідерландів.

У Брюсселі В.Литвин зустрівся з Президентом Європейського Парламенту П.Коксом, Генеральним Секретарем Ради Європейського Союзу Х.Соланою та Президентом Палати Представників Бельгії Г. Де Кроо.
У Гаазі В.Литвин зустрівся з віце-прем'єр-міністром, міністром фінансів Нідерландів Г.Залмом.

Згідно з програмою візиту, Голова Верховної Ради також зустрінеться з міністром закордонних справ Нідерландів Я. Де Хооп Схеффером.
Цього ж дня Голова Верховної Ради України повернеться до Києва.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51