19 листопада набирає чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» №2718-IX, який було прийнято Верховною Радою України 03.11.2022 за поданням Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами - від пакування, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів, зобов’язання по імплементації яких визначені пунктом 20 розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Мета закону - захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС і гарантувати, що кожне пакування, у якому зберігаються продукти, є безпечним для людини.

Документ встановлює чіткі вимоги до безпечності харчового пакування та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

Закон зобов’язує виробників та імпортерів:

- впровадити належну виробничу практику (GMP);

- декларувати відповідність матеріалів вимогам;

- контролювати міграцію хімічних речовин із пакування в продукти;

- проводити наукову оцінку ризиків;

- забезпечувати правильне маркування пакування.

Законом встановлено, що матеріали, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 грудня 2025 12:54
19 грудня 2025 12:16
19 грудня 2025 11:50
19 грудня 2025 11:32
19 грудня 2025 10:42
19 грудня 2025 10:15
18 грудня 2025 15:17
18 грудня 2025 14:34
18 грудня 2025 14:07
18 грудня 2025 10:38