Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на  засіданні 16 серпня 2023 року розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років (реєстр. № 9536). Ініціативу прокоментував перший автор законопроєкту Володимир В’ятрович.

«Законопроєкт, по суті, є продовження процесів, які вже довго тривають в країні, які ми активно підтримуємо в процесах декомунізації та деколонізації. Його мета привести окремі норми Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» у відповідність до Закону «Про охорону культурної спадщини», а також узгодити його норми із декомунізаційним та деколонізаційним законодавством. Маємо нарешті звільнити розташовані в публічному просторі місця пам’яті, пов’язані з Другою світовою війною, від російсько-комуністичної пропаганди і комуністичної символіки, яка, на жаль, і досі на цих пам’ятках є», — сказав народний депутат.

Крім того, актом передбачено, що назва «велика вітчизняна війна» має бути замінена на «Другу світову війну», а рік початку війни — з 1941 на 1939.

«Я підтримав законопроєкт, тому що, вважаю, цим законопроєктом ми знімаємо всі можливі конфліктні ситуації щодо місць поховань та інших пам’яток, присвячених перемозі українського народу над нацизмом у Другій світовій війні», — зазначив голова Комітету Микита Потураєв.

Комітет одноголосно проголосував рекомендувати Верховній Раді Україні ухвалити проєкт Закону щодо пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років (реєстр. № 9536) за основу.

Також народні депутати затвердили такі документи:

— план роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на період десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

— пропозиції Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до проєкту Порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

— перелік законопроєктів, проєктів постанов, які Комітет пропонує не включати до проєкту Порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

— звіт про роботу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики за період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Як йдеться у Звіті, «вагомим кроком стало ухвалення Українським Парламентом Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство, проєкт якого був підготовлений у Комітеті. Ухвалено Заяву «Про використання політичним режимом російської федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких». Уперше  в акті Верховної Ради України роз'яснюється термін «рашизм» для позначення ідеології, яка є панівною у держави-терориста — російської федерації. Прийнято Звернення до парламентів та урядів іноземних держав і міжнародних організацій щодо засудження примусової депортації українських дітей. Питання захисту дітей регулярно порушувалось членами Комітету на національному та міжнародному рівнях».

Комітет також продовжив обговорення питання про збереження та розвиток Національного центру Олександра Довженка. На думку Комітету, доцільно було б повернути Довженко-Центр у підпорядкування Міністерству культури та інформаційної політики України. Свої пропозиції Комітет викладе у проєкті рішення, який розгляне на найближчих засіданнях.

Народі депутати — члени Комітету, крім того, звернули увагу на забезпечення діяльності ще одного культурного об’єкта — Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Наприкінці розглянули звернення заступника директора ДП «Львівський державний цирк» Л. Голяка зі скаргою на дії очільників ДП «Львівський державний цирк». Щодо цього питання Комітет звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням детально вивчити ситуацію та напрацювати збалансоване рішення стосовно зазначеної проблеми.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43