Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко у складі української делегації здійснив робочий візит до Фінляндської Республіки, організований за підтримки Міністерства навколишнього середовища та клімату Фінляндії і Європейської Економічної Комісії ООН.

Проведено зустріч зі Спікером Едускунти (Парламенту Фінляндії) паном Юссі Халла-Ахо, а також з членкинями профільного Комітету Едускунти. Українська делегація зустрілась також і з Міністром клімату та навколишнього середовища Фінляндії Каєм Мюккяненом.

В ході робочого візиту ключовими для обговорення були питання формування підходів щодо перероблення будівельних відходів/відходів руйнувань, а також формування системи захисних споруд цивільного захисту.

Наразі, для України надзвичайно актуальною є можливість вивчення фінського досвіду щодо формування системи захисних споруд цивільного захисту, їх захисних властивостей та спеціального обладнання, а також питань утримання, експлуатації та використання захисних споруд цивільного захисту у мирний час як багатофункціональних споруд подвійного призначення.

Олег Бондаренко проінформував учасників зустрічі, що Комітетом проведено роботу з удосконалення законодавства щодо функціонування об'єктів захисних споруд цивільного захисту. Зокрема Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян".

Реалізація положень Закону підвищить ефективність заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій з урахуванням світового досвіду, а також досвіду, отриманого під час організації заходів цивільного захисту в умовах повномасштабної російської збройної агресії.

В Україні залишається потреба у вивченні європейського досвіду щодо функціонування різних типів захисних споруд, забезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, питання власності і оренди приміщень, які можуть використовуватися як захисні споруди, відповідальності за неналежне утримання та експлуатацію таких об’єктів, забезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до приміщень, які визначені як захисні споруди цивільного захисту, у разі оголошення сигналу тривоги, а також встановлення (посилення) відповідальності посадових осіб, балансоутримувачів (власників) за неналежне утримання, експлуатацію об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту.

Не менш важливою є можливість вивчення фінського досвіду щодо поводження із відходами руйнувань. Адже через повномасштабне вторгнення країни-агресора критична та цивільна інфраструктура України щоденно зазнає суттєвих пошкоджень та руйнувань, що зумовлює утворення великої кількості відходів руйнувань.

В ході робочих зустрічей Олег Бондаренко також відмітив, що для Комітету з питань екологічної політики та природокористування питання застосування кращих європейських практик є пріоритетним.

З підписанням Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання щодо поступового наближення українського законодавства з управління відходами до стандартів Європейського Союзу, в тому числі щодо впровадження вимог (Рамкової) Директиви № 2008/98/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 19.11.2008 «Про відходи та скасування деяких директив». Положення зазначеної директиви імплементовані в національне законодавство з прийняттям Верховною Радою України у червні 2022 року Закону України «Про управління відходами».

Комітетом опрацьовується також питання поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд, об’єктів незавершеного будівництва, об’єктів благоустрою внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків.

Під час зустрічі української делегації з Міністром клімату та навколишнього середовища Фінляндії Каєм Мюккяненом, Олег Бондаренко подякував йому за неймовірну підтримку у боротьбі та відновленні Україні.

Кай Мюккянен, в свою чергу запевнив у рішучості фінської сторони щодо підтримки у відновленні України та підкреслив, що під час свого останнього візиту до України мав можливість особисто побачити масштаби завданої російським вторгненням екологічної шкоди.

Сторони обговорили напрями подальшої співпраці в частині формування підходів щодо перероблення будівельних відходів/відходів руйнувань та їх повторного використання у будівництві, вивчення фінського досвіду щодо формування системи захисних споруд цивільного захисту, їх захисних властивостей та спеціального обладнання, а також питань утримання, експлуатації та використання захисних споруд цивільного захисту у мирний час як багатофункціональних споруд подвійного призначення.

 

До складу української делегації під головуванням заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталії Козловської увійшли заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко, керівники департаментів запобігання надзвичайним ситуаціям та організації цивільного захисту ДСНС Олександр Чекригін та Олександр Лещенко, а також представники Мініфраструктури та Мінстратегпрому.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04
17 травня 2024 12:39
17 травня 2024 11:29