Голова  Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко провів зустріч з Головою Комісії зі стандартів безпеки МАГАТЕ, Президенткою Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC), очільницею Міжнародної асоціації ядерних регуляторів (INRA) Руміною Велші.

На початку зустрічі Олег Бондаренко висловив щиру подяку Уряду Канади та всьому канадському народу за потужну підтримку й допомогу Україні з часу повномасштабного вторгнення російських окупантів у 2022 році, підкресливши, що Уряд Канади одним з перших не лише підтримав Україну на міжнародній арені, а й оперативно відреагував на запит України про надання допомоги для потреб безпеки ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, а також приладів радіаційного контролю та захисного спорядження для захисту осіб, що першими реагують на аварійні ситуації. Зокрема, допомогу отримали Чорнобильська АЕС, Рівненська АЕС, Південноукраїнська АЕС, Державна інспекція ядерного регулювання України, Міністерство охорони здоров’я (ДУ «Центр громадського здоров’я») та інші.

Зі свого боку Руміна Велші поділилася досвідом Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC) як незалежної федеральної державної установи, що регулює використання ядерної енергії та матеріалів для захисту у Канаді, а також напрацьовує спільні рішення щодо оцінки впливу потенційних проектів на навколишнє природне середовище разом з Агентством з оцінки впливу Канади (Impact Assessment Agency of Canada – IAAC) з урахуванням прозорості процедури прийняття всіх рішень, завдяки попередньому проведенню публічних слухань та принципам відкритої змагальної системи.

У серпні 2018 року Руміна Велші обійняла посаду Президента CNSC і канадський ядерний регулятор успішно здійснив підготовку до розгляду великої кількості проектів малих модульних реакторів (ММР), оскільки Канада стала першопроходцем у сфері ММР і вдосконалених по дизайну реакторів, реалізуючи амбітні плани лідерства на ринку таких реакторів.

Пані Велші також відзначила гармонізацію регулювання в цих зусиллях, як через інноваційне партнерство з Комісією ядерного регулювання США, так і через її головування з 2020 року в Комісії зі стандартів безпеки МАГАТЕ, у зв’язку з чим Голова Комітету обговорив з Руміною Велші одне з найважливіших питань щодо загрози безпеки під час неконтрольованого перебування і злочинних дій російських окупантів на Запорізькій АЕС.

Далі учасники зустрічі обмінялися думками щодо статусу Чорнобильської АЕС та канадського досвіду у регулюванні діяльності з виведення з експлуатації видобувних і переробних об’єктів уранової галузі.

Також у ході зустрічі в.о. Голови Державної інспекції ядерного регулювання України – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков  повідомив про розпочату процедуру внесення до парламенту законопроекту щодо створення Національної комісії ядерного регулювання України, для діяльності якої дуже корисним може стати досвід саме Канадської комісії з ядерної безпеки CNSC.

Руміна Велші запевнила у готовності до співпраці з цього питання, у наданні будь-якої необхідної допомоги з боку CNSC в цілому, та підтвердила намір підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Канадською комісією з ядерної безпеки CNSC для співробітництва та обміну інформацією з питань ядерного регулювання.

«Завдяки Уряду Канади та канадському народу, сподіваємося на продовження плідної співпраці та обміну досвідом з вищезазначених питань», — наголосив Олег Бондаренко.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43