9 серпня 2023 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович представила презентацію щодо пріоритетів державної політики у сфері захисту прав дітей. Свою місію Міністерство бачить у створенні в Україні інфраструктури, в якій кожній дитині забезпечується необхідний фізичний, духовно-моральний і соціальний розвиток та виховання в сім’ї.

Міністр розповіла про ініціативи на етапі розробки і впровадження, а також про механізми з підтримки сім’ї та дітей, що вже діють. До останніх увійшли дитяча соціальна реабілітація, виплати у зв’язку з інвалідністю, фінансова допомога батькам, які доглядають дітей зі складними порушеннями, пакунок «Малюка», отримання статусу кандидата  усиновителя в «Дії», отримання статусу кандидата прийомної сім'ї в «Дії», цифровізація процесу оздоровлення дітей – «єОздоровлення» та ін. У розробці та впровадженні – Центри підтримки сімей, соціально-психологічна підтримка для родин і дітей (центри життєстійкості), розвиток сімейних форм виховання, створення дієвої системи захисту прав дітей (моніторинг і контроль), цифровізація моніторингу надання послуг для дітей, створення нової електронної системи обліку дітей тощо.

Також посадовиця прозвітувала про поточну ситуацію з українськими дітьми. Під час обговорення народні депутати – члени Комітету звернули увагу Оксани Жолнович на відсутність статистичних даних щодо утворення (ліквідації) сімейних форм виховання дітей, зокрема, прийомних сімей (ПС) і дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), та наголосили на необхідності здійснити такий аналіз.

Крім того, Комітет вважає за потрібне Міністерству соціальної політики України спільно з іншими центральними органами виконавчої влади, Комітетом опрацювати питання ведення статистичної інформації про дітей, які перебувають в освітніх закладах цілодобово. Заступник голови Комітету Павло Сушко підкреслив, що включення до кількості дітей, які перебувають в інституціях цілодобово, тих дітей, які, наприклад, навчаються у військових ліцеях, створює в очах міжнародних партнерів хибну картину про стан влаштування дітей до інституційних закладів в Україні. Так, за інформацією Міністерства, нині в державі 24,6 тис. дітей перебуває в інституціях цілодобово, із них 5,4 тис. – діти-сироти, або діти, позбавлені батьківського піклування, а 3,4 тис. – такі, чиї батьки взагалі не цікавлять дітьми. Проте, як йшлося на засіданні, ці дані не завжди правильно висвітлюються у суспільстві, а загальна цифра – 24,6 тис. дітей – часто сприймається як інформація виключно про тих дітей, що потребують державної підтримки.

Комітет триматиме зв’язок із Міністерством із зазначених питань та продовжить діалог із Оксаною Жолнович на своїх наступних засіданнях.

Народні депутати розглянули ще декілька важливих питань, спрямованих на захист прав дітей.

У першому читанні рекомендували Парламенту ухвалити проєкт Закону щодо захисту прав депортованих, примусово переміщених дітей (реєстр. № 9495). «Факт масштабного переміщення українських дітей не заперечується державою-агресором. На жаль, зараз в нашій державі відсутній відповідний механізм або дорожня карта повернення таких дітей в Україну. Немає порядку, який би визначав перелік державних органів, які мають займатися влаштуванням дитини, поновленням їхніх документів, якщо говоримо, зокрема,  про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. До того ж жодним законодавчим актом не визначено, що таке депортація або примусове переміщення дитини», – прокоментувала перша авторка законопроєкту, голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка.

Проєктом  пропонується внести зміни до Закону «Про охорону дитинства», якими:

1) дати визначення «депортація дитини», «примусове переміщення дитини».

2) дати доручення Уряду затвердити порядок повернення таких дітей на територію України, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, їхню реінтеграцію та адаптацію.

Також Комітет комплексно розглянув та підтримав за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д) і проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії насильству стосовно дітей (реєстр. № 9400). 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43