За ініціативи заступника Голови Комітету з питань економічного розвитку Олексія Мовчана відбулася міжвідомча нарада, на якій було обговорено критичну ситуацію, в якій опинився малий та середній бізнес через застосування положень Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2018 року № 315.

 У нараді взяли участь представники органів державної влади, а саме: Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства економіки України, Антимонопольного комітету України, НКРЕКП, Державної регуляторної служби, а також представники Асоціації міст України, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та бізнесу.

«Два роки дії Методики бізнес, приміщення якого розташовані в багатоквартирних будинках, стикається із захмарними нарахуваннями за послугу з постачання теплової енергії, які не в змозі оплатити. Це призводить до неплатоспроможності та накопиченню боргів, а також до згубного впливу на малий та середній бізнес, а отже і на економіку держави в цілому. А це неприпустимо, особливо в період дії правового режиму воєнного стану, - зазначає Олексій Мовчан.

До речі, проблеми з нарахуваннями є не лише в Кременчуці та Горішніх Плавнях, а й в інших містах України, зокрема - в Сумах, Запоріжжі та на Кіровоградщині. До того ж ця проблема стосується не лише бізнесу, а й населення.

Після довготривалих обговорень та виступів всіх учасників наради, ми домовились напрацювати зміни до законодавства у форматі робочої групи під моїм головуванням для вирішення проблеми несправедливих тарифів для жителів Полтавщини.

Взагалі всі присутні погодилися з тим, що Методику потрібно змінювати і доопрацьовувати по багатьох нормах і положеннях. І до цього процесу готові всі долучатися.

Державна регуляторна служба України запропонувала перевірити Методику на відповідність регуляторному законодавству, адже у ДРСУ для цього є наявні законодавчі повноваження. Міністерство економіки України також готове долучатися до активної роботи по змінах Методики.

Антимонопольний комітет України повідомив, що готовий долучитися до роботи та у разі надходження до Антимонопольного комітету заяв про порушення певними теплопостачальними підприємствами законодавства про захист економічної конкуренції розгляне їх на предмет можливих зловживань теплопостачальниками монопольним становищем.

Представники бізнесу та громадських організацій розробляють свої пропозиції стосовно змін Методики, які направлять на розгляд робочої групи для напрацювання відповідних змін.

Буду тримати це питання на контролі та інформуватиму вас про результати».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43