Верховна Рада працює над низкою ініціатив, спрямованих на подолання проявів корупції в системі правосуддя і зміцнення в суспільстві довіри до судової гілки влади. Відповідний законопроєкт також є реакцією на чітко висловлену позицію самого парламенту щодо корупційних проявів у судовій системі, а також на рішення РНБО.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Ми працюємо над тим, щоб люди більше довіряли судам. Зокрема пропонується перевірка кандидатів на посаду судді із застосуванням поліграфа, що цілком виправдано. Нині в Україні вже застосовується опитування за допомогою поліграфа при проведенні конкурсу й доборі кандидатів на різні посади - у БЕБ, НАБУ і Нацполіції. Також застосування поліграфа можливе в різних процедурах щодо чинних суддів: під час моніторингу, дисциплінарних проваджень», - пояснив парламентарій.

За його словами, у законопроєкті передбачено запобіжник: перевірка на детекторі брехні буде проводитися за рішенням Вищої ради правосуддя - вищого органу судової гілки влади. І тут немає впливу ні виконавчої гілки влади, ні законодавчої. Усе повністю відповідає стандартам незалежності суддів.

«У документі передбачено, що опитування за допомогою поліграфа не є і не може бути самостійною підставою для застосування дисциплінарної чи будь-якої іншої відповідальності, наприклад, у вигляді звільнення тощо. Однак опитування за допомогою поліграфа є джерелом інформації поряд з іншими - суддівське досьє, подання, інформація від громадськості, держорганів. Вища рада правосуддя зможе призначити опитування за допомогою поліграфа, щоб з’ясувати певні питання та оцінити результати опитування поряд з іншими матеріалами», - зазначив політик.

Він додав, що законопроєктом передбачена перевірка всіх суддів того суду, де були встановлені факти корупції.

«У корупційному правопорушенні може бути задіяний не один суддя конкретного суду, але повідомлення про підозру вручається лише одному. І тоді в суспільстві виникає питання. Наявна інформація може свідчити про причетність інших суддів, проте немає достатньо доказів. Це дискредитує роботу певної судової установи. Саме для того, щоб відновити авторитет судової гілки влади чи конкретної судової установи, щоб громадськість отримала відповіді на свої питання і могла довіряти іншим суддям цього суду, ми передбачили, що Вища рада правосуддя може провести перевірку всіх суддів такого суду», - наголосив народний депутат.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

11 травня 2024 12:45
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 11:00
10 травня 2024 17:39
10 травня 2024 17:20
10 травня 2024 14:54
10 травня 2024 13:45
10 травня 2024 13:06
10 травня 2024 11:41