Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, на запрошення керівництва Сейму Литви перебуває із робочим візитом у цій країні. Під час зустрічі зі Спікеркою Сейму Вікторією Чміліте-Нільсен та віцеспікеркою, головою Комітету з європейських справ Радвілє Моркунайте-Мікуленьєне Іванна Климпуш-Цинцадзе обговорила військову, політичну, фінансову допомогу Україні, підтримку відновлення української енергетичної інфраструктури, а також підтримку європейської інтеграції. У зустрічах також взяв участь Посол України у Литві Петро Бешта.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен ще раз підтвердила неухильну підтримку її країною українського народу. Пані Вікторія Чміліте-Нільсен використовує усі свої можливості, щоб разом зі спікерами інших держав Балтії просувати необхідність допомоги Україні. Ішлося про взаємодію країн у форматі Нордично-Балтійської вісімки (Nordic-Baltic Eight). Литва активно працює, щоб спільно з країнами цього формату поширювати у світі усвідомлення того, що Україні нагально потрібна допомога. Спікерка Сейму наполягла на необхідності пріоритезації у Європі зміцнення оборонних спроможностей, а також довгострокового плану щодо посилення оборонної та безпекової політики. Обидві лідерки Сейму — і Вікторія Чміліте-Нільсен, і Радвілє Моркунайте-Мікуленьєне зазначили, що, не залежно від політичного спрямування сил, представлених у їхньому парламенті, є повне розуміння і відданість невтомній, системній роботі задля допомоги Україні. Литва протягом останніх років надає допомогу Україні в обсязі 0,25% свого ВВП.

Під час зустрічі з віцеспікеркою, головою Комітету з європейських справ Радвілє Моркунайте-Мікуленьєне додатково обговорили взаємодію в рамках формату COSAC —Конференції Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС. Також ішлося про об’єднання зусиль для залучення термінової допомоги енергетичному сектору України. Литва уже надає Україні елементи для ремонту зруйнованих енергооб’єктів із тих станцій, які виведені з експлуатації. Цей приклад, на думку Радвілє Моркунайте-Мікуленьєне, мають наслідувати й інші країни Європи і поза Європою. Погодилися, що важливо також працювати на збільшення імпорту-експорту електроенергії між Україною та ЄС. 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС подякувала Литві та всебічну допомогу Україні. Вона поінформувала литовських колег про ситуацію на фронті. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності мобілізації усіх країн вільного світу для надання Україні додаткових засобів для оборони в повітрі, артилерійських снарядів та іншої зброї. Говорили і про приклад Данії, яка, окрім передачі своєї зброї та закупівлі додаткової зброї для України, почала вкладати кошти у придбання української військової продукції. Ця ініціатива також могла би бути поширена серед країн вільного світу. 

На зустрічі зі Спікеркою та віцеспікеркою Сейму також ішлося і про очікування й сподівання, що міжурядова конференція із затвердження переговорної рамки України з ЄС відбудеться вже у червні цього року. «Сподіваюся, ця рамка буде ухвалена. Це дозволить нам перейти на інший щабель взаємин з Європейським Союзом і пріоритезувати наш порядок денний реформ, навіть попри те, що ми змушені битися за своє виживання у цій кривавій війні», — сказала голова Комітету.

Вона зауважила, що обидві зустрічі були вкрай важливими. «Литва використовує всі свої парламентські можливості для того, щоб працювати також поза країнами умовного Заходу, щоб заручитися їхньою підтримкою України. Ці теплі, щирі, змістовні зустрічі із лідерками литовського парламенту дають відчуття підтримки і надії у боротьбі зі спільним ворогом», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 травня 2024 18:20
20 травня 2024 17:17
20 травня 2024 16:40
20 травня 2024 16:01
20 травня 2024 15:29
20 травня 2024 15:27
20 травня 2024 14:39
20 травня 2024 10:51
19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30