У Комітеті відбулося обговорення позицій Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) і ключових українських стейкхолдерів крізь призму законопроекту про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад з реєстр. №8222.

Під час заходу було:

-представлено Висновок Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) до законопроекту 8222;

-обговорено позиції парламентських комітетів, яким було доручено розглянути законопроект;

-висвітлено бачення державних органів та громадського середовища щодо реформування системи оплати праці на державній службі.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко наголосив, що питання реформування оплати праці на державній службі є одним із найскладніших у реформі державного управління, проте надзвичайно актуальним для України сьогодні. «Поки не будуть змінені підходи до управління державним апаратом, що залежить у тому числі від мотивації державних службовців, досягти серйозних успіхів у просуванні України на шляху до членства в Європейському Союзі буде достатньо складно. Відтак, прийняття у першому читанні законопроекту 8222 буде вагомим кроком на шляху до вирішення цього питання» - зазначив О.Корнієнко.

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов поінформував учасників заходу про історію напрацювання Урядом цього проекту та його роль у зміні моделі оплати праці державних службовців.

Керівник Програми співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю:

• вказав, що дискусія щодо реформи оплати праці на державній службі є ключовим елементом в контексті приєднання України до ЄС;

• зауважив, що в методології розширення ЄС реформа державного управління є одним з фундаментальних аспектів для оцінки прогресу країни щодо готовності до вступу в ЄС;

• зазначив, що ця реформа є важливою в контексті відновлення, оскільки після перемоги Україна потребуватиме мотивованих державних службовців.

При цьому у процесі реформування необхідно забезпечити:

-справедливу оплату праці, коли державні службовці не залежать від суб’єктивного підходу керівника;

-прозорість державної служби із запровадженням єдиної інформаційної системи управління людськими ресурсами HRMIS;

-побудову моделі реформи, яка охоплює всю систему та є зрозумілою для всіх стейкхолдерів.

К.Камю запевнив, що експерти Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2) сприятимуть у доопрацюванні законопроекту відповідно до європейських стандартів.

Голова Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) Грегор Вірант наголосив, що:

• принципом належної системи оплати праці на державній службі в країнах-членах ЄС є забезпечення рівної базової заробітної плати для рівноцінних посад в різних державних органах на підставі класифікації посад;

• передбачуваність заробітної плати зі сталою її основною частиною є наступним принципом побудови системи оплати праці;

• залучення талановитих, компетентних кандидатів на державну службу можливе виключно за умови забезпечення їх конкурентоспроможною заробітною платою на ринку праці.

Г.Вірант висловив переконання, що у разі дотримання таких принципів при доопрацюванні законопроекту 8222, система оплати праці на державній службі в Україні буде приведена у відповідність до стандартів ЄС та ОЕСР.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина повідомила, що прийняття законопроекту 8222 дозволить розпочати впровадження реформи оплати праці на державній службі та прийняти відповідні нормативно-правові акти на його реалізацію.

Народний депутат, очільник підкомітету з питань державної служби Комітету Дмитро Чорний поінформував учасників заходу, що проект найближчим часом буде розглянуто на засіданнях профільного підкомітету та Комітету з пропозицією його прийняття у першому читанні з наступним доопрацюванням.

Народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін, модеруючи захід:

- висловив сподівання, що система оплати праці на державній службі в Україні буде приведена у відповідність до європейських стандартів;

- відзначив конструктивність позицій усіх стейкхолдерів;

- вказав на необхідність прийняття законопроекту у першому читанні та подальшої професійної дискусії під час його доопрацювання до другого читання.

Обговорення відбулося 14 червня та було проведено за підтримки і сприяння Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR 2).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

10 травня 2024 17:39
10 травня 2024 17:20
10 травня 2024 14:54
10 травня 2024 13:45
10 травня 2024 13:06
10 травня 2024 11:41
10 травня 2024 09:56
10 травня 2024 09:50
09 травня 2024 21:03
09 травня 2024 18:13