Від українського парламенту вів нараду голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, від німецького - заступниця голови Комітету з питань охорони здоров’я Кірстен Капперт-Гонтер. Також були присутні народні депутати, представники міністерств охорони здоров’я наших країн, посольств та громадських організацій.

Як зазначив Михайло Радуцький, у березні вже проводили онлайн зустріч з колегами з Бундестагу та окреслили коло питань, над якими планують разом працювати. Серед них два пріоритетні - допомога Україні у повномасштабній війні та експертні консультації щодо євроінтеграційних законопроєктів Комітету з питань здоров‘я нації. Цього разу ми зібралися в більш широкому колі, щоб опрацювати декілька питань порядку денного та відповісти на питання депутатів.

Загальна сума допомоги Німеччини Україні від початку війни складає понад 17 млрд євро. Наші партнери допомагають у напрямках медичної евакуації, лікуванні поранених українців, протезуванні, телемедицині, забезпечують українські лікарні медичними засобами першої необхідності, навчають українських медиків та безоплатно лікують українських біженців. Хоча дипломатичні відносини між країнами доволі активні, але на рівні законодавчих органів, зокрема «медичних» комітетів, в нас є можливість посилити співпрацю.

«Разом з колегами обговорили план законодавчої роботи нашого Комітету на 2023 рік. Розповів, над якими законодавчими ініціативами наразі працюємо разом із МОЗ. І запросив приєднатися експертів для того, щоб провести оцінку відповідності законопроєктів нормам країн ЄС», - повідомив Михайло Радуцький.

 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко проінформував про допомогу Україні та відновлення медичної інфраструктури. За його словами, Німеччина лідирує за показником безоплатного лікування українців, які були поранені під час військових дій. Загалом пройшли лікування у 120 німецьких клініках 781 українець, частина з яких військові. Німеччина першою надала літак для проведення медичної евакуації. 60 українських фахівців з реабілітації пройшли навчання. Міністр запросив колег з Бундестагу ознайомитись із планом госпітальних округів, в якому визначені пріоритетні заклади для відновлення.

Німецьких колег цікавили питання щодо програм психологічної підтримки українців, які надаються паліативні послуги в Україні, яка потрібна допомога із ліквідацією наслідків підриву дамби Каховської ГЕС.

Члени Комітету з питань здоров’я нації запропонували посилити співпрацю у реформуванні служби крові в Україні, розробці національної програми з допоміжних репродуктивних технологій, разом провести заходи з безбар’єрності у госпіталях ветеранів війни.

Як зазначила пані Кірстен, є різні канали комунікації, але краще почути інформацію з України особисто, щоб розуміти потреби нашої країни під час війни.

Михайло Радуцький запросив колег з Бундестагу відвідати Україну. Побачити на власні очі масштаби руйнування медичної інфраструктури, обговорити план післявоєнного відновлення медичної системи та надання експертної допомоги в оцінці євроінтеграційних законопроєктів Комітету.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 14:21
29 квітня 2024 13:58
29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15