З 25 до 28 квітня в столиці проходив фестиваль «Книжкова країна». Протягом чотирьох днів в Експоцентрі відбулось приблизно 200 подій: презентації книг, автограф-сесії, дискусії, майстер-класи тощо.

До розмовних панелей приєднались заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук і член цього Комітету, історик Володимир В’ятрович.

Євгенія Кравчук взяла участь у розмові «Український книжковий ринок 2024: виживання чи зростання» та у діалозі щодо поповнення бібліотечних фондів шляхом благодійних акцій.

Під час другої панелі говорили про ініціативи громадської спільноти та волонтерів, а також про те, як локально можна підтримати українські бібліотеки. Зокрема, в країні уже діє чимало акцій: «Книжкові гранти» від Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, «Нова сторінка» (ініціатива Євгенії Кравчук спільно з БФ «Бібліотечна країна»), всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!» Уповноваженого із захисту державної мови, «Незламні бібліотеки» Українського ПЕН, Клуб «Подаруй Книгу!» та ін.

Учасники зустрічі акцентували, що книга в умовах війни стала для українців не лише об’єктом естетичної насолоди, а і засобом боротьби. З останніх подій згадували акцію БФ «Гуркіт» та видавництва Vivat, які зібрали 110 тонн книг, написаних російською мовою, і віддали їх на макулатуру. За отримані кошти — 460 000 гривень — було придбано два пікапи для підрозділу ППО Центр. У зборі взяли участь громадяни з різних куточків України, які надсилали книги поштою.

Про життя бібліотек змогли почути з перших уст. Так, Антоніна Немиря, директорка Центральної публічної бібліотеки Вугледарської громади (Донецька обл.), наголосила, наскільки важливою є дискусія про бібліотеки на різних рівнях та «соціальний зв’язок» між мешканцями громади і бібліотекою. Завдяки такому зв’язку, за її словами, до поповнення фондів долучаються українці, що зараз перебувають за кордоном, але пам’ятають про бібліотеки в громаді та надсилають їм книжки.

Комітет вкотре заохочує відвідувати бібліотеки та по змозі допомагати їм, адже це ті місця, де зберігається і зберігатиметься пам’ять про героїчну відсіч Українського Народу, боротьбу за свою Незалежність.

Народний депутат Володимир В’ятрович та співзасновник ресурсу «Історична правда» Олександр Зінченко стали спікерами щодо теми «Роль історії в сучасній політиці». Історики розповіли про те, як ворожа пропаганда використовує і фальсифікує факти, як цьому протидіяти, якою має бути політика держави щодо популяризації історії України, де межа між знанням історії і сприйняттям дійсності крізь її призму.

Крім того, Володимир В’ятрович доєднався до Книжкового клубу з Валерієм Пекарем «Демонтаж імперії». «Після початку повномасштабного вторгнення ми зробили ще один дуже важливий крок до розуміння: що таке росія, що вона використовує проти нас, чому вона є небезпечно. Зараз цей процес переростає в державну політику… Але позбавлення від усіх маркерів русского міра, від пушкінів та інших пам’ятників — очевидно, що це лише тільки верхівка всього процесу. Вона неймовірно важлива, але, головне, це дає нам підстави почати дискутувати про те, що є наше, а що не наше. Я впевнений, ми рухаємося зараз у правильному напрямку максимального позбавлення від інструментів системного впливу росії на Україну», — сказав у своєму виступі парламентарій. Депутат згадав про ухвалений Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», закон, яким заборонено російську музику в українських медіа та громадському просторі, закон, що забороняє імпорт та розповсюдження книг й іншої видавничої продукції з росії. Також Володимир В’ятрович наголосив на актуальності прийняття законопроєкту про заборону діяльності в Україні організацій, афілійованих з РПЦ (реєстр. № 8371).

Комітет дякує Українській асоціації видавців та книгорозповсюджувачів і ВДНГ за цікаве книжкове дійство та за запрошення до обговорення злободенних питань.

Фото: Комітет, Ірина Тарановська («Книжкова країна»)
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

14 травня 2024 16:00
14 травня 2024 15:48
14 травня 2024 14:39
14 травня 2024 13:26
14 травня 2024 12:07
14 травня 2024 11:25
14 травня 2024 11:08
14 травня 2024 09:21
14 травня 2024 09:00
13 травня 2024 17:04