16 травня відбулось 26-те засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа», під час якого  Ірина Геращенко представила звіт своєї діяльності на посаді Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях та як представника України  у гуманітарній підгрупі ТКГ.

Перший віце-спікер поінформувала, що за 5 років разом з колегами подала 35 законодавчих ініціатив, спрямованих на вирішення безпекових та гуманітарних питань Донбасу, з яких 15 стали законами. Ірина Геращенко подякувала представникам усім фракціям парламенту за підтримку Законів: «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» 1706-VII, «Про протимінну діяльність в Україні» 2642-VIII, «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» 2505-VIII, Закон, який дозволив розблокувати виплати допомоги родинам політв'язнів Кремля та інші.

Політик повідомила, що за п’ять років подала майже 100 депутатських запитів із питань усунення порушень прав ВПО на соціальне та пенсійне забезпечення, спрощення процедури верифікації отримання виплат; сприяння у протезуванні та реабілітації військовослужбовців; врегулювання порядку переміщення товарів через КПВВ. Також розглянуто понад 3000 звернень громадян із вищезгаданих та інших гуманітарних питань.

І. Геращенко поінформувала, що за звітний період взяла участь у понад 500 міжнародних зустрічах, де порушувала питання посилення санкційного тиску проти Кремля та звільнення незаконно утримуваних громадян України – заручників, політв’язнів Кремля, 24 військовополонених моряків.

Перший віце-спікер зазначила, що з травня 2015 року взяла участь у 87 засіданнях гуманітарної підгрупи ТКГ. За словами І. Геращенко, в рамках роботи підгрупи звільнено близько 150 українців з окупованих територій України та з РФ.  Найбільше – у грудні 2017 року, коли з окупованого Донбасу звільнили 74  заручників. Вона поінформувала, що через деструктивну позицію Кремля у 2018 році вдалось звільнити лише трьох.

За словами Ірини Геращенко, на сьогодні ОРДЛО підтверджує утримання лише 27 громадян України, однак українська сторона має підтверджену документальними свідченнями інформацію про утримання на окупованому Донбасі 81 заручника. Вона підкреслила, що в рамках підгрупи було направлено десятки листів для з’ясування  місць утримання 13 заручників, які знаходились в полоні 2014-2015 рр. на окупованому Донбасі, і факти їх утримування підтверджувались ОРДЛО у Мінську.

Перший віце-спікер поінформувала, що за звітний період здійснила 83 поїздки на Донбас, під час яких регулярно передавала допомогу зібрану волонтерами, благодійними фондами, меценатами. Ірина Геращенко також подякувала голові Держкомтелерадіо О. Наливайку та усім книговидавцям, які ініціювали акцію «Бібліотечка для Донбасу». У рамках благодійної акції «Бібліотечка для Донбасу», понад  45 тисяч книжок було передано  до військових госпіталів, військових частин, бібліотек, шкіл, дошкільних навчальних закладів Донецької та Луганській областей.

За її словами, за результатами робочих поїздок та засідань гуманітарної підгрупи ТКГ вдалось частково врегулювати питання: переведення 394 особи, засуджених до 2014 року, на підконтрольну Уряду територію, розблоковано переведення таких осіб з окупованого Луганська; відновлено об’єкти газо-, водо- та електропостачання в Авдіївці та в інших містах; здійснено облаштування та покращення побутових умов на КПВВ.

Інформуючи про проблемні питання І. Геращенко повідомила, що  російська сторона блокує  звільнення заручників  запровадження тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти за участі МКЧХ; проведення реконструкції пішого переходу у смт Станиця Луганська та відкриття КПВВ «Золоте», на будівництво якого було витрачено 2 млн. грн.,  а на щоденне утримання КПВВ обходиться українському бюджету в 10 тис. грн.

Підводячи підсумки, І. Геращенко наголосила, що російська сторона з 2014 року не виконала жодного пункту Мінських угод. Перший віце-спікер висловила переконання, що сьогодні важливим викликом залишається пролонгація існуючих санкції, які мають тривати до повного виконання Росією взятих зобов’язань, зокрема у безпековому та гуманітарному блоці Мінських угод.  

Насамкінець, Ірина Геращенко повідомила, що написала заяву як Уповноважений Президента  України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, як представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ з проханням звільнити її з цих посад. Вона подякувала Президенту України П. Порошенку за високу честь працювати в його команді над вирішення гуманітарних питань Донбасу. Також І. Геращенко подякувала представникам Міністерства закордонних справ України, СБУ, Генеральної прокуратури України, представникам церков, релігійних організацій,  волонтерам та родинам заручників за співпрацю.

«Ми залишаємося відкритими для нової влади та готові допомагати у вирішенні всіх безпекових та гуманітарних викликів. Однак, важливо забезпечити тристороннє перезавантаження учасників Мінських груп - від України, від Росії, і від ОБСЄ», - висловила переконання І. Геращенко. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54