«Україна дуже цінує підтримку, яку Латвія надає на всіх рівнях, — на рівні парламенту, уряду, неурядового сектору, бізнесу та всього латвійського суспільства», — наголосив насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

Водночас він висловив вдячність за військово-технічну підтримку України — надання зброї, боєприпасів і товарів військового призначення, підготовку українських військових у Латвії. 

Спікер Парламенту України подякував за новий рівень відносин України та Латвії у безпековій сфері, зафіксований у нещодавно підписаній двосторонній Угоді про довгострокову підтримку та безпекові зобов’язання, зокрема, щодо продовження цієї підтримки на рівні 0,25% ВВП щорічно до 2026 року.

Також Руслан Стефанчук висловив вдячність Латвії та особисто Спікерці Саейми Латвії Дайзі Міеріні за ініціативу прийняти цього року Парламентський саміт Кримської платформи у Ризі. 

Окрім того, під час зустрічі сторони обговорили європейську та євроатлантичну інтеграцію України. «Дуже розраховуємо почути важливий сигнал щодо запрошення України до Альянсу й старт переговорів про вступ. Це буде важливим сигналом, який почують й українські воїни на передовій, і в кремлі», — зазначив Голова Верховної Ради України. Він висловив вдячність за послідовну підтримку Латвією членства України в Європейському Союзі, а також адвокаційну роботу Латвії серед партнерів із просування нашої європейської інтеграції. Водночас Руслан Стефанчук акцентував на потужній підтримці Латвією євроатлантичної інтеграції України напередодні Вільнюського саміту НАТО.

Водночас сторони порушили питання посилення санкційного тиску на рф у контексті розробки 14-го санкційного пакету. «Сьогодні спільне завдання — не множити санкції, а унеможливити шляхи їх обходу», — наголосив Голова Верховної Ради України, додавши, що санкції залишаються одним із найефективніших засобів обмеження спроможності росії продовжувати війну. 

Окрему увагу сторони приділили темі викрадених росією українських дітей. Руслан Стефанчук подякував Латвії за приєднання до Міжнародної коаліції зі сприяння поверненню українських дітей, депортованих чи примусово переміщених рф із тимчасово окупованих територій України. Зі свого боку, Байба Браже запевнила у готовності максимально сприяти відновленню справедливості й поверненню на Батьківщину маленьких громадян України. 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк подякувала Латвії за допомогу у реабілітації українських військових та порушила проблему важких гуманітарних викликів, повʼязаних із російською агресією.

«Маємо разом із нашими партнерами боротися за звільнення понад 28 тисяч цивільних заручників, які перебувають у російській неволі всупереч Женевським конвенціям. Серед них — журналісти, священники й громадські активісти. Для нас також дуже важливим є міжнародний розголос та повернення всіх викрадених росією дітей. Ми вдячні Латвії за приєднання до Міжнародної коаліції з повернення дітей та допомогу у реалізації ініціативи BringKidsBackUA», — наголосила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Насамкінець Руслан Стефанчук висловив вдячність Латвії у відновленні України та реалізації проєктів реконструкції у Чернігівській області, а також надання необхідного обладнання й продукції латвійського виробництва у межах цієї ініціативи.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17