Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у п’ятницю, 25 травня, відзначив нагородами Верховної Ради України найкращих педагогічних працівників України, а також найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково–технічних розробок.

14 вересня 2006 року за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти український Парламент ухвалив Постанову № 131-V  «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».

А.Парубій наголосив на тому, що, ініціюючи цю Постанову, народні депутати-члени Комітету з питань науки і освіти ставили за мету «піднести роль та авторитет педагога в суспільстві і продемонструвати бажання та прагнення Верховної Ради України цей авторитет і престиж піднімати».

Він також поінформував, що цього року Премія вручається вже вдев’яте. «За ці дев’ять років, з 2008 по 2017, лауреатами премії стали 262 педагоги. А всього зараз у сфері освіти працюють понад 713 тисяч осіб. Тож кандидатів на цю премію ще дуже багато, і я щиро хочу подякувати і відзначити кожного педагога в Україні за справді титанічну працю», - сказав А.Парубій.

Серед лауреатів Премії цього року - 16 представників системи загальної середньої освіти; двоє – професійно-технічної; шестеро – дошкільної; троє – позашкільної освіти. Лауреати представляють усі регіони України, серед них – не лише керівники навчальних закладів, але й вчителі шкіл, керівники гуртків позашкільних закладів освіти, вихователі дитячих садків, представники навчальних закладів як великих міст, так і педагоги з районних центрів та сіл.

Звертаючись до педагогів у контексті нещодавно ухваленої освітньої реформи, Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що реформування проводиться у «дуже непростий для країни час, коли доводиться виділяти кошти і концентрувати зусилля усієї системи влади, щоб організувати боротьбу Української держави проти російського агресора».

«Я часто повторюю, що головна війна іде за серця людей, за те, щоб вони могли знати правду, знати, як шанувати свою державу, історію і традиції, як шанувати майбутнє нашої країни, яке ми бачимо тільки в ЄС і НАТО – і ви відіграєте тут ключову і провідну роль, - підкреслив А.Парубій. - Саме тому, коли минулої осені я визначав прерогативи, які реформи найважливіші, серед ключових реформ – медичної, пенсійної, судової, була і освітня реформа – дуже непроста і дуже складна». Ухвалення парламентом цієї реформи Голова Верховної Ради назвав «великим спільним успіхом», але зауважив, що попереду «нас чекає ще великий пласт роботи в напрямку підготовки та розгляду спеціальних законів про освіту – більш вузьких і профільних».

Він поінформував, що до Верховної Ради України вже надійшли проекти Законів України «Про професійну освіту» (реєстр. № 5160  та № 5160-1), подані народними депутатами України та Кабінетом Міністрів України; «Про фахову передвищу освіту» (реєстр. № 8321 та 8321-1). Також, за його словами, розпочато роботу над спеціальними законами «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту».

«Можливо вам здається, що занадто довго йде цей процес (реформ – прим.). Так, звичайно, бо нам доводиться робити реформи в усіх сферах суспільного життя», - сказав А.Парубій і розповів, що часто говорить зі своїми колегами з інших країн – Польщі, Словаччини, Чехії, які проводили реформи на початку 90-х років. «У кожній з тих країн ці реформи проходили дуже непросто. Багато з них були непопулярними і складними. Але, коли вони проводили свої реформи, на території їх країн не стояли російські танки, їм не доводилося витрачати величезні зусилля на протидію агресії», - зауважив Голова Українського парламенту та додав, що попри це, «освіта залишається для нас найважливішим з питань порядку денного української Держави, тому що ми знаємо – від того, якими завтра будуть українські громадяни, залежить і завтрашнє майбутнє нашої держави».

Окрім освітян, нагородами були відзначені й молоді українські вчені.

На здобуття Премії Верховної Ради для найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2016 рік було висунуто 64 роботи з 14-ти областей України та Києва. Загалом лауреатами цієї Премії стали 42 науковця, серед яких 25 жінок і 17 чоловіків.

За словами Голови Верховної Ради, підтримка і розбудова вітчизняної науки, формування умов для плідної роботи науковців, насамперед молоді, та їх активної участі в соціально-економічному, політичному та духовно-культурному житті держави є «соціально-важливою». «Україна має величезний науковий потенціал, і на жаль, багато хто шукає перспективи для розвитку своїх знань за кордоном. Але дуже важливо показати в Україні, що ми бачимо і шануємо молодих вчених. І Верховна Рада України буде робити все можливе для того, щоб відшуковувати тих людей, які присвятили своє життя науці, щоб відзначати їх і давати їм змогу розвивати свої знання в Українській Державі і надалі», - сказав А.Парубій.

***


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54