Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі у четвер наголосив на необхідності посилення інформаційної складової, яка важливіша за мілітарну в умовах гібридної війни.

Подякувавши за глибоке розуміння подій в Україні з боку членів Парламентської асамблеї ПА НАТО, що була «найбільшим союзником України за часів Майдану та одна з перших висловила підтримку Україні», А.Парубій пригадав лютий-місяць 2014 року, коли на барикадах можна було побачити прапори України поруч із європейськими, відчути справжній дух Майдану. Він також відзначив важливу роль Паоло Аллі: «Справді важливо, що на чолі ПА НАТО стала така людина, яка глибоко знає Україну і глибоко розуміє українські проблеми».

А.Парубій зазначив, що у гібридній війні, що веде Російська Федерація, інформаційна складова іноді більш важлива, аніж мілітарна, і не лише в Україні, а й у всіх війнах, що веде Російська Федерація. «У гібридній війні інформаційна складова – ключова, а мілітарна їй підпорядковується, - сказав він і додав. – Дуже важливо розуміти глобальність цієї війни».

Голова Парламенту нагадав, що Путін 10 років тому назвав розпад Радянського Союзу найбільшою геополітичною трагедією століття, і це є відповіддю на плани, які він окреслив на багато років наперед. «Фактично Україна стоїть на заваді реалізації тих планів по відновленню Радянського Союзу», - наголосив А.Парубій. На його переконання, ці плани ще глибші - розколоти і послабити Європу, у тому числі і шляхом фінансування лівих і правих екстремістських груп, намаганням корумпувати високих чиновників. І також через «світовий інформаційний механізм». Тому і відповідь має бути системною, і не лише мілітарною. «Вважаю важливим зараз посилювати інформаційну складову – спільну і солідарну усього вільного світу і Європи і США, - сказав він. - Спільно і солідарно дати відсіч інформаційній пропаганді Росії. Важливо виходити на питання прерогативи».

А.Парубій зазначив, що сили і засоби, які кидаються на дестабілізацію ситуації зсередини, у тому числі і інформаційні, не менші, аніж мілітарні ззовні.

Голова Парламенту повідомив про сьогоднішнє ухвалення Європарламентом рішення про безвіз для українців. «Маємо велику перемогу – Європарламент проголосував за безвіз для України. Резолюція Європарламенту для нас дуже важлива. Здобули дуже важливу символічну перемогу, у тому числі і в інформаційній складовій. Це й перемога на інформаційному фронті», - наголосив він.

П.Аллі підкреслив, що добре обізнаний із ситуацією в Україні. «Знаємо, що ескалація триває, важке озброєння застосовується, напруженість залишається. Міжнародні спостерігачі не завжди мають можливість спостерігати події у зоні розмежування і складати звіти. Не виконуються умови припинення вогню, що свідчить про агресивні дії Російської Федерації, і це неприпустимо», - зазначив він.

За його словами, не лише члени Парламентської асамблеї, а й парламентарії інших країн світу засуджують дії Російської Федерації, і тому вони готові і будуть поряд з Україною, допомагатимуть у тих рамках, що визначені, щоб успішно подолати всі проблеми.

Він повідомив про цікаву дискусію, що відбувалась у парламентському комітеті вчора, навколо «ролі інформації, яка стає в авангарді всіх інших питань». За його словами, у багатьох країнах  Європи відчутно значний вплив пропаганди з боку Росії. У відповідь на це він сказав: «Наш громадянський обов’язок як парламентаріїв - пояснити громадській думці, що насправді відбувається в Україні, і що тільки російська стратегія не обмежується Україною. Масштаби значно ширші, адже йдеться про Придністров’я, середземноморський регіон, Грузію, країни Балтії. Ми повинні об’єднати зусилля, щоб показати свою силу і міць перед обличчям Російської Федерації, адже її дії спрямовані на руйнування основ демократії». Президент ПА НАТО наголосив на подальшій підтримці України у здійсненні реформ. «Знову приїдемо у липні місяці. Маємо можливість і готові допомагати Україні у здійсненні реформ, що ви започаткували. Ми свідомі того, що багато що зроблено, і рух продовжується. Багато ще залишається завдань. Але ми впевнені, що ви успішно продовжите процес реформування і успішно наблизитесь до виконання завдань і до реалізації своїх амбіцій і планів щодо вступу до НАТО. Українці – дуже об’єднаний народ. Ми у цьому переконались», - зазначив П.Аллі.

Голова Верховної Ради повідомив про значне зростання за останні декілька років кількості українців, хто підтримує сьогодні вступ до НАТО. Водночас він наголосив, що ми стоїмо на позиції, визначеній на Бухарестському саміті, що Україна стане членом НАТО, не говорячи по терміни і чітко визначені дати.

А.Парубій запропонував провести Парламентську асамблею НАТО в Україні. «Це був би добрий символічний сигнал щодо нашої співпраці», - сказав він.

У зустрічі також взяли участь народні депутати України: Ганна Гопко, Ірина Фріз, Марія Іонова.

Після зустрічі відбувся брифінг для журналістів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54