Парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висловився за відхилення внесеного народним депутатом Миколою Карнаухом законопроекту "Про супровід автомобілів з особами, стосовно яких Державтоінспекцією МВС України вживаються заходи щодо безперешкодного та безпечного проїзду автомобілів".

Одним із шляхів удосконалення порядку супроводу автомобілів, зазначив автор, є встановлення переліку законодавчо визначених заходів, які можуть вживатись з метою безперешкодного та безпечного проїзду автомобілів. Пропонується також врегулювати компетенцію посадових осіб державних органів влади щодо встановлення та використання спеціальних сигналів на транспортних засобах, що їх обслуговують, та порядок реалізації цього права.

Комітет вважає, що це питання має бути врегульовано шляхом внесення відповідних змін і доповнень (можливо, у вигляді окремої глави) до Закону "Про дорожній рух".

Наголошувалось й на тому, що проект не відповідає техніко-юридичним вимогам, які звичайно застосовуються до проектів законів України. Зокрема, він не поділяється на статті (які мають назви), частини, пункти тощо і за своєї структурою нагадує підзаконний акт. Це утруднює посилання на його положення, оскільки невідомо, що мається на увазі під тим чи іншим номером - стаття чи пункт.

Положення законопроекту суперечать Закону "Про державну охорону органів державної влади та посадових осіб". Так, відповідно до п. 3 ст. 18 вказаного Закону, військовослужбовці Управління державної охорони України під час здійснення державної охорони мають право тимчасово обмежувати або забороняти під час здійснення охоронних заходів рух транспортних засобів та пішоходів на вулицях і дорогах. Крім того, відповідно до ст. 6 цього Закону, заходи охорони постійно здійснюються щодо Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Голови Конституційного Суду України, Голови Верховного Суду України, Першого заступника Голови Верховної Ради України, Першого віце-прем'єр-міністра України, Міністра закордонних справ України, Генерального прокурора України. Відповідно до ст. 7 державна охорона у разі наявності загрози життю чи здоров'ю може здійснюватися щодо народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, суддів Конституційного Суду України та Верховного Суду України, Голови Національного банку України, Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Одним із заходів охорони цих посадових осіб і є постійне супроводження автомобіля, в якому вони перебувають.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51