У заході взяли участь народні депутати, представники Генеральної прокуратури, Служби безпеки, міністерств внутрішніх справ і юстиції, адвокатури, фахівці та експерти.

Голова Комітету Андрій Кожем'якін зазначив, що Комітетом підготовлений до розгляду Верховною Радою у другому читанні законопроект про прокуратуру за реєстр. №0886, який до того двічі направлявся до Венеціанської комісії і отримував негативні висновки. Він повідомив, що Комітетом враховані ці висновки і запропонований варіант проекту повністю відповідає європейським вимогам.

А.Кожем'якін також повідомив, що робочою групою при Адміністрації Президента України напрацьований новий законопроект про прокуратуру. Цей законопроект направлений у Венеціанську комісію, висновки якої очікуються 10-11 жовтня. За словами А.Кожем'якіна, обидва законопроекти на 50% схожі між собою у принципах і концепціях, покладеними в їх основу.

А.Кожем'якін також нагадав, що профільний Комітет постійно знаходиться у процесі підготовки законодавчих актів щодо реформування прокуратури. "Починаючи з 2008 року Комітетом проведено чотири круглих столи, кілька конференції та інших заходів, на яких обговорювалися ці питання", - повідомив він.

Учасники обговорення констатували, що попередній законопроект за реєстр. №0886 є застарілим. За їх словами, законопроект суперечить Конституції України, зокрема, у питаннях системи прокуратури. Зазначалося, що Венеціанська комісія дала негативний висновок на законопроект. За таких умов робочою групою при Адміністрації Президента України був підготовлений новий законопроект, який врахував положення попереднього. Водночас, зазначали вони, у президентському проекті багато нових принципових новел, зокрема, стосовно скасування загального нагляду прокуратурою.

Представники Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, адвокатури підтримали законопроект, підготовлений робочою групою при Адміністрації Президента України. На їхню думку, у проекті суттєво удосконалено систему відбору і призначення на посаду в органах прокуратури, краще виписані питання щодо розмежування компетенції органів, забезпечення соціального захисту працівників прокуратури тощо.

2695-1.jpg" align="left">

Деякі учасники обговорення, підтримуючи прийняття президентського законопроекту, звертали увагу на те, що у ньому відчуваються тенденції щодо залишення за прокуратурою загального нагляду, деякі норми ставлять під сумнів рівність прокуратури і адвокатів у судовому процесі.

Заступник голови Комітету Володимир Олійник зазначив, що у таких питаннях як реформування органів прокуратури ініціатива має бути за владою. За його словами, під час прийняття законопроекту про прокуратуру найбільш складними будуть перехідні і прикінцеві його положення. Він також висловив сподівання, що цей законопроект має бути прийнятий більш ніж 300 голосами, однак для цього потрібен компроміс усіх політичних сил.

Народний депутат Сергій Сас зазначив, що під час прийняття законопроекту про прокуратуру не має бути жодних регламентних перешкод. Він також висловив зауваження до низки статей законопроекту, підготовленого робочою групою при Адміністрації Президента України.

Народний депутат А.Міщенко, аналізуючи президентський законопроект зазначив: "є над чим працювати, оскільки існує засторога, що під знаком підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом буде прийнятий закон, який не відповідає європейським стандартам".

Голова підкомітету Геннадій Васильєв під час обговорення зазначив, що головним критерієм прийняття закону про прокуратуру має стати те, що він повинен допомогти захистити громадянина від свавілля у судах. "Давайте побудуємо систему захисту держави і громадянина. Не можна допустити, щоб людина залишилася наодинці з беззаконням і вседозволеністю в правоохоронних органах", - наголосив він.

Г.Васильєв також зазначив, що у питаннях реформування прокуратури "не варто сліпо підходити до рекомендацій". На його думку, будь-яке реформування має проводитися з урахуванням національних особливостей.

Голова Комітету А.Кожем'якін, підсумовуючи, зазначив, що немає сумніву у тому, що президентський законопроект підготовлений краще. За його словами, Комітет ще в квітні направив свій законопроект робочій групі для врахування. Він звернув увагу на те, що 52 статті обох проектів є схожими.

А.Кожем'якін запросив учасників обговорення до участі у наступних заходах Комітету і висловив сподівання, що новий закон про прокуратуру буде прийнятий найближчим часом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51