Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти у другому читанні проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, внесений Кабінетом Міністрів.

Законопроектом пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, тобто проживання без документів або проживання в Україні, за недійсними документами, або документами, термін дії яких закінчився, або працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України, або недодержання встановленого порядку реєстрації, або пересування і зміни місця проживання, або ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування, а так само порушення правил транзитного проїзду через територію України. -

Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно із законопроектом посилюється також адміністративна відповідальність за порушення порядку надання іноземцям і особам без громадянства житла, транспортних засобів та інших послуг.

Вона тягне за собою накладення штрафу від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у чинному Кодексі вона становить від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів).

У редакції, підготовленій до другого читання посилено адміністративну відповідальність за невжиття громадянами, які запросили в Україну іноземців і осіб без громадянства в приватних справах і надали їм жилу площу, заходів до забезпечення у встановленому порядку їх своєчасної реєстрації.

Такі дії тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроектом також пропонується внести зміни щодо органів, на які покладено обов'язок розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон, а також порушення іноземцями і особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через її територію, виявлені в пунктах пропуску через державний кордон. Таке право надано органам охорони державного кордону України (у чинному законі - Прикордонні війська України).

Від імені органів охорони державного кордону України розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право:

начальники органів охорони державного кордону України та їх заступники;
командири підрозділів органів охорони державного кордону України, які безпосередньо виконують завдання з охорони державного кордону України, та їх заступники".

Члени Комітету підтримали законопроект, спрямований на посилення відповідальності за сприяння незаконній міграції.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51