На початку зустрічі її учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять шахтарів ДП "Павлоградвугілля", загиблих під Алуштою 17 грудня у ДТП.

Перед депутатами та працівниками органів місцевого самоврядування виступили Голова обласної державної адміністрації Володимир Яцуба, Голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, перший заступник Голови Комітету з питань бюджету Людмила Супрун.

Із заключним словом виступив Голова Верховної Ради України.
В.Литвин, зокрема, заявив, що формування повноцінного місцевого самоврядування неможливе без децентралізації державної влади. "Держава не повинна брати на себе вирішення тих питань, які можуть бути вирішені органами місцевого самоврядування", - сказав він.

Голова Верховної Ради України переконаний у необхідності "уточнити та розмежувати повноваження між органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування з урахуванням сучасних реалій". За його словами, на часі перегляд законів про державні адміністрації, місцеве самоврядування, адміністративно-територіальний устрій з метою істотного підвищення ролі місцевих, обласних та районних рад у питаннях місцевого та регіонального розвитку.

"У процесі проведення конституційної реформи необхідно відмовитись і від делегування повноважень місцевого самоврядування державним органам, - наголосив В.Литвин. - Сьогодні не повинна йти мова, хто головніший, це закріплено в Конституції. Має бути чітке розуміння: усі гілки і рівні влади є складниками одного цілого, де протистояння не нормальне в принципі, як не нормальні конфлікти в середині єдиного організму".

"Завдання політичної реформи - не порушити, а зміцнити політичну стабільність в країні", - заявив Голова Верховної Ради України.

Керівник українського парламенту нагадав, що ратифікація Верховною Радою України Європейської хартії місцевого самоврядування, прийняття законів, спрямованих на забезпечення регіонального розвитку та місцевого самоврядування, "створили певні умови законодавчого підґрунтя". Разом з цим, В.Литвин підкреслив, що цього недостатньо, і повідомив, що у стадії розробки перебувають державна стратегія регіональної політики, "яка має стати складовою стратегії економічного і соціального розвитку України на перспективу".

В.Литвин також наголосив на необхідності посилення конструктивної взаємодії Верховної Ради України з органами місцевого самоврядування і місцевими держадміністраціями. "Здійснення Верховною Радою України контрольних функцій за діяльністю Уряду, виконанням державного бюджету, дотриманням прав і свобод людини повинно відбуватися за участі місцевої і представницької влади на місцях", - сказав він.

Говорячи про фінансування регіонів, В.Литвин висловив думку, що нормативно-правова база, яка регулює міжбюджетні відносини, є недостатньою і потребує доопрацювання. "Це головна проблема, яку треба вирішити при розробці і прийнятті нових Бюджетного кодексу і державного бюджету", - підкреслив Голова Верховної Ради України.

В.Литвин нагородив Почесними грамотами Верховної Ради і пам'ятними подарунками депутатів місцевих рад Дніпропетровщини різних рівнів. Разом з Головою обласної ради Галиною Булавкою та В.Яцубою він вручив ключі від 20 легкових автомобілів "Таврія" і документи на право володіння автомобілем інвалідам та ветеранам праці.

Як повідомлялося раніше, в рамках сьогоднішнього робочого візиту до Дніпропетровської області керівник українського парламенту також візьме участь у пленарному засіданні наради-семінару за участю Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, голів обласних, Севастопольської міської рад, Київського міського голови.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51