Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією визнав незадовільною роботу правоохоронних та державних органів у Львівській області по дотриманню законодавства про боротьбу з організованою злочинністю і корупцією.

Члени Комітету зазначили, що обговорення стану дотримання законодавства про боротьбу з організованою злочинністю і корупцією правоохоронними та іншими державними органами у Львівській області, яке відбулося у ході виїзного засідання Комітету 4 червня поточного року у м. Львові, засвідчило поглиблення процесів криминалізації усіх сторін суспільного життя, відсутність належної координації і взаємодії, а в окремих випадках протистояння правоохоронних і контролюючих органів, які негативно впливають на криміногенну обстановку в регіоні та стан боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Народні депутати у своєму рішенні підкреслили, що "резонансні кримінальні справи щодо зловживання владою або службовим становищем, службової недбалості та інших злочинів у сфері службової діяльності високих посадових осіб органів Державної податкової служби, УДАІ УМВСУ у Львівській області, Управління земельних ресурсів та Управління культури Львівської обласної Державної адміністрації, Західної регіональної митниці, Львівського обласного управління юстиції у ході багаторічного розслідування, в яких весь час згадуються прізвища посадових осіб вказаних органів, в жодному разі не доводяться до судового розгляду, а матеріали цих справ використовуються виключно у кон'юктурних цілях, що вже само по собі є корупційним".

Члени Комітету вказують на непоодинокі факти непрофесіоналізму та тяганини при розслідуванні резонансних кримінальних справ. На думку народних депутатів, робота правоохоронних органів області по виконанню вимог чинного законодавства по боротьбі з корупцією не відповідає вимогам сьогодення. Комітет звертає увагу на те, що зокрема із надісланих в минулому році до суду 296 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто лише 146 осіб. В половині випадків провадження у справах закриваються в судах за відсутністю складу правопорушень та за малозначимістю.

Члени Комітету також вказують на незадовільну роботу виконавчої служби Львівського обласного управління юстиції. Яскравим прикладом є незаконна реалізація ВАТ "Маслосоюз", в результаті якої державі і акціонерам завдано збитків в особливо великих розмірах.

Стан дотримання митного, адміністративно-процесуального законодавства у діяльності митних органів Львівської області, на думку членів парламентського Комітету, також є незадовільним. Зростає кількість фактів контрабандних операцій високоліквідних товарів, культурно-історичних цінностей за сприянням корумпованих працівників митниці, органів державної податкової служби, УДАІ УМВСУ у Львівській області.

Органами державної податкової служби ДПА у Львіській області, вважають народні депутати, на неналежному рівні здійснюються заходи по попередженню та припиненню правопорушень, пов'язаних з отриманням коштів від незаконного відшкодування податку на додану вартість. За інформацією Комітету, протягом двох років посадові особи ЗАТ "Львівський лікеро-горілчаний завод" незаконно завищували обсяги щодо продажу за межі України паперу офсетного та картону з метою ухилення від сплати податку на додану вартість та незаконного відшкодування відсотку з експертних обсягів продажу цих товарів. В результаті безконтрольності та службової недбалості податківців, на даний час згаданому підприємству безпідставно відшкодовано з державного бюджету більше 15 млн. грн.

Комітет зазначив, що через неналежне виконання своїх службових обов'язків працівниками органів внутрішніх справ, державної податкової служби, митних органів, прокуратури та суду призвело до порушення прав конкретних осіб, підірвало авторитет правоохоронних та контролюючих органів і судової системи в цілому.

Комітет направить подання Генеральному прокурору України щодо перевірки фактів можливої причетності до тяганини при розслідуванні резонансних кримінальних справ, по яких державі завдано матеріальних збитків в особливо великих розмірах та вжиття заходів щодо закінчення розслідування в найкоротший термін.

Комітет також направить свої рекомендації Міністерству внутрішніх справ, іншим державним органам виконавчої влади щодо усунення виявлених недоліків в роботі правоохоронних та інших державних органів Львівської області, виправлення становища та посиленню контролю за їх роботою.

Комітет узагальнить висловлені народними депутатами пропозиції і врахує їх при розробці і прийнятті нового законодавства та внесення відповідних змін до чинного законодавства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51