Парламентський Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій ухвалив рішення відправити на доопрацювання проект закону "Про холдингові компанії в Україні".

Проект має на меті визначення загальних засад функціонування холдингових компаній в Україні, в тому числі державних холдингових компаній, а також особливості їх утворення, діяльності та ліквідації.

Члени Комітету зауважили, що проект не узгоджується з положеннями Господарського кодексу України, які регулюють окремі аспекти діяльності холдингових компаній. Зокрема, це стосується:

термінології проекту;

величини пакету акцій, які передаються холдинговій компанії. За проектом до холдингового корпоративного пакету має входити пакет акцій (часток, паїв) корпоративного підприємства, який становить 60% і більше статутного фонду цього підприємства. Це також не узгоджується з п.5 ст.126 ГКУ, за яким холдингова компанія має володіти контрольним пакетом акцій дочірнього підприємства, яким вважається пакет акцій розміром більше, ніж 50% статутного фонду;

особливостей відповідальності холдингової компанії по зобов'язанням її дочірніх підприємств. Проект, зокрема, не враховує того, що, якщо з вини холдингової компанії дочірнім підприємством було укладено (здійснено) невигідні для нього угоди або операції, то холдингова компанія повинна компенсувати завдані дочірньому підприємству збитки, а також те, що якщо дочірнє підприємство з вини холдингової компанії опиниться у стані неплатоспроможності і буде визнано банкрутом, то холдингова компанія несе субсидіарну відповідальність перед кредиторами такого підприємства.

Комітет не підтримує визначення державної холдингової компанії як компанії, утвореної у формі відкритого акціонерного товариства, не менше 75% акцій якого належить державі. Народні депутати вважають, що державною холдинговою компанією може бути визнане лише таке ВАТ, у статутному фонді якого державі належить всі 100% акцій, оскільки у інших випадках акціонерами холдингової компанії є не лише держава, а й фізичні особи та недержавні юридичні особи.

На засіданні йшлося й про те, що значна частина положень проекту присвячена визначенню статусу державних холдингових компаній, створених у процесі корпоратизації та приватизації. Підтримуючи доцільність їх утворення, члени Комітету наголосили, що вказані питання мають бути врегульовані у проекті більш детально. Зокрема, це стосується встановлення особливостей функціонування органів управління такої компанії до проведення перших загальних зборів акціонерів та деяких інших моментів їх діяльності. Крім цього, у проекті слід визначитись із співвідношенням поняття "державна холдингова компанія" з поняттями "акціонерна холдингова компанія" та "державна акціонерна холдингова компанія", які застосовуються у законодавстві України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51