Комітет з питань соціальної політики та праці розглянув два законопроекти про внесення змін до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за жилого-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію", внесені відповідно народними депутатами В.Мироненком, Л.Вернигорою, О.Колоніарі, А.Раханським та народними депутатами В.Семенюк, О.Морозом, І.Сподаренком і направив їх на доопрацювання.

Першим законопроектом пропонувалось доповнити ст.3 чинного закону частиною, якою від нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги в розмірі, визначеному в договорі при реструктуризацію заборгованості, звільняються особи, прибутки яких менше прожиткового мінімуму, інваліди війни, учасники бойових дій.

Члени Комітету погодилися з висновком Головного науково-експертного управління, згідно з яким підстав для нарахування пені на заборгованість за житлово-комунальні послуги усім категоріям громадян не існує.

Водночас, народні депутати, не заперечуючи проти прийняття пропозиції, зазначили, що для визначення підстав для звільнення від сплати пені мають бути враховані обставини, що пов'язані з рівнем середньомісячного доходу власника квартири (відповідального квартиронаймача) та інших громадян, що мешкають разом з ним у цій квартирі.

Законопроектом, внесеним народними депутатами В.Семенюк, О.Морозом, та ін., пропонується виключити із чинного закону статті, згідно з якими дозволяється нарахування пені за несвоєчасну сплату реструктуризованої (з 1 липня 2003 року) заборгованості за житлово-комунальні послуги; а також звернення житлово-комунальних підприємств до суду щодо стягнення заборгованості з громадян, які не уклали договір про реструктуризацію заборгованості та не сплачують поточних платежів.

Члени Комітету також погодилися з висновком Головного науково-еспертного управління. Розглядаючи законодавчу пропозицію, вони зазначили, що у разі виключення статті щодо нарахування пені за несвоєчасну сплату реструктуризованої заборгованості за житлово-комунальні послуги, то пеня не буде нараховуватися не тільки у разі несвоєчасної сплати малозабезпеченими верствами населення, але й заможними громадянами. Прийняття такого рішення, вважають члени Комітету буде соціально несправедливим.

Щодо виключення ще однієї статті, якою визначаються загальні умови звернення житлово-комунальних підприємств до суду, Комітет зазначив, що "навіть у разі її виключення житлово-комунальні підприємства на підставі норм чинних законів матимуть право звертатися до суду, що є слушним стосовно громадян, які мають достатньо високі доходи, але безпідставно не сплачують за комунальні послуги".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51