Законопроектом передбачається врегулювати питання попередження низки захворювань, що виникають внаслідок недостатнього надходження в організм людини мікроелемента йоду, зумовленого його дефіцитом у природному середовищі в деяких регіонах України. За даними медичної статистики, в Україні розладами здоров´я внаслідок дефіциту йоду в організмі страждає понад 1,5 млн. чоловік, значну частину яких складають діти. Науковими дослідженнями встановлено, що найбільший дефіцит йоду в харчових продуктах та питній воді спостерігається в зоні Полісся та Карпат.
Найефективнішим і найдешевшим методом подолання йодної недостатності для людей (а також і для сільськогосподарських тварин) у світовій практиці вважається добавка йоду (у вигляді його солей) до звичайної харчової солі (NaCl). Тому багато країн прийняли відповідні законодавчі акти, що регулюють питання подолання йодної недостатності для попередження низки зумовлених нею хвороб і вад розвитку людей.
Під час обговорення народні депутати висловили низку до законопроекту, що стосуються концептуальної вимоги суцільної йодизації всієї харчової солі, нечітко виписаних деяких норм і механізмів їх реалізації та контролю тощо. Зазначені зауваження та пропозиції можуть бути враховані при підготовці законопроекту до розгляду в другому читанні.