Законопроект, про що йдеться у пояснювальній записці, визначає правові засади врегулювання відносин між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями ( постачальниками) та споживачами харчових продуктів і визначає правовий порядок забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, продовольчої сировини, що виробляються, знаходяться в обігу, імпортуються, експортуються.
Проект розроблений з метою гармонізації законодавства України у сфері санітарного, ветеринарного та фітосанітарного регулювання.
На думку членів Комітету, запропонований проект не вирішує існуючих проблем у цій сфері. У проекті доцільно виписати цілі, які мають досягатись при здійсненні державного контролю та державного нагляду за харчовими продуктами та іншими об’єктами санітарних заходів.
З метою покращення сприйняття положень проекту, присвячених здійсненню державного контролю та нагляду за виробництвом та обігом харчових продуктів, розробленню та здійсненню санітарних заходів, варто було б їх виділити у окремі розділи. При цьому слід звернути увагу на посилення системності у їх викладанні.
Також звернуто увагу на те, що у статті 17 по суті йдеться не про процедури державного контролю та нагляду, а про вимоги до цих процедур, які мають передбачати санітарна та ветеринарна служби. Не зрозумілі організаційні засади функціонування Центру обробки запитів та надання повідомлень (зокрема, доцільно визначити орган, який його утворює, джерела фінансування тощо).