Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів за період третьої сесії Верховної Ради четвертого скликання провів 22 засідання, на яких розглянуто 93 питання щодо підготовки законодавчої бази реформування пенсійної системи в Україні, здійсненню контролю по забезпеченню соціального захисту ветеранів війни і праці, пенсіонерів та інвалідів.

Комітет розглянув і подав у Верховну Раду 33 проекти законів і постанов, з них прийнято в цілому 12 законів і 15 постанов.

Упродовж третьої сесії головні зусилля Комітету були спрямовані на підготовку базового закону щодо реформування пенсійної системи про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, прийнятого Верховної Радою.

Прийнятий Закон "Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" спрямований на стимулювання більш пізнього виходу на пенсію за віком.

Внесені зміни до ст. 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" поширюють особливості пенсійного забезпечення працівників, зайнятих на підземних і відкритих роботах, на шахти, що реструктуризуються або знаходяться в стадії ліквідації, посилюють соціальний захист працівників цих шахт.

Закон "Про внесення зміни до ст. 88 Закону України "Про пенсійне забезпечення" поширює порядок виплати пенсій особам, які проживають у будинках-інтернатах, на отримувачів пенсій, що перебувають у стаціонарних відділеннях територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, а також на дітей, яким призначено соціальні пенсії та які проживають у дитячих будинках - інтернатах.

Закон "Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення", за умови введення його в дію, забезпечить підвищення з 1 жовтня 2003 року мінімальних пенсій до 70 грн., а максимальних до 210-280 грн.

Закон "Про соціальні послуги" визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих умовах і потребують сторонньої допомоги.

Внесено низку змін до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", якими значно розширено коло осіб, на яких поширюється дія цього Закону, надано статус інваліда війни учасникам бойових дій, які стали інвалідами в результаті загального захворювання, спрощено порядок виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до Дня перемоги і отримання грошової компенсації за невикористані путівки для санаторно-курортного лікування тощо.

Впродовж зазначеного періоду Комітет приділяв увагу питанням контролю і організації виконання законів і постанов Верховної Ради.

З ініціативи Комітету у Верховній Раді відбувся День Уряду, на якому розглянуто питання "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів". Прийнята Верховною Радою Постанова за результатами розгляду спрямована на удосконалення правової бази з цієї проблематики, структури державного управління у сфері соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями, послідовне поліпшення стану справ у сфері їх соціального захисту.

На виїзних засіданнях Комітету проаналізовані і розглянуті питання "Про стан виконання законів України, актів та доручень Президента України і Кабінету Міністрів в органах Пенсійного фонду" - в Дніпропетровській області", "Про стан виконання Державної комплексної програми соціально-медичного забезпечення ветеранів війни" - в Житомирській області; "Про хід виконання чинного законодавства у сфері соціального захисту людей з особливими потребами" - в Харківській області.

Комітетом проаналізовано питання щодо реформування та виконання бюджету Пенсійного Фонду України, використання в 2002 році коштів державного бюджету на виплату ветеранам війни щорічної разової грошової допомоги, стану з компенсаційними виплатами жертвам нацистських переслідувань.

Удосконаленню пенсійного законодавства, забезпеченню реалізації контрольних функцій Комітету підпорядковувалися семінари, науково-практичні конференції, "круглі столи" тощо.

Комітет також багато уваги приділяв розгляду та аналізу звернень громадян. Впродовж третьої сесії до Комітету надійшло понад 2 тисячі звернень громадян, членами Комітету прийнято 2858 громадян.

У міжсесійний період у Комітету триває робота по підготовці законопроектів, які будуть винесені на розгляд парламенту на четвертій сесії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51