Publish

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Сабору Хорватської Республіки Лука Бебич у четвер взяли участь у церемонії відкриття пам´ятника Івану Франку у м. Ліпік.

В.Литвин назвав знаковим «гуманітарний вимір» нинішнього офіційного візиту української парламентської делегації до Хорватії. «Це є підтвердженням того очевидного факту, що сьогодні діалог повинен постійно вестися на всіх рівнях між народами та державами, - сказав він. - У сучасному світі, коли кожна людина має необмежений доступ до інформації, вирішальне слово у розв´язані найскладніших проблем завжди буде не за урядами, а за громадянським суспільством, за людьми».

Керівник парламенту назвав відкриття пам´ятника І.Франку не просто символічним жестом, а «підтвердженням європейськості наших народів, підтвердженням того, що сьогодні гуманізм покликаний відігравати вирішальну роль у розв´язанні усіх проблем, перед якими постає людство, європейське співтовариство». Адже І.Франко, додав В.Литвин, був «великим європейцем та великим гуманістом».

«Я вірю і переконаний, що такі знакові постаті, як І.Франко, будуть спонукати нас до роздумів, надихати на практичні дії на основі високої духовності, великої культури, високого покликання служити людям, народам, а отже служити миру і процвітанню», - зазначив Голова Верховної Ради.

За його словами, нинішня церемонія засвідчує, що Європа має бути цілісною і об´єднаною. «Ми ще раз переконалися та ствердилися у цьому, коли дорогою до Ліпіка бачили наслідки конфлікту на Балканах, розбиті і кинуті оселі», - сказав В.Литвин.

В.Литвин склав подяку всім причетним до відкриття пам´ятника, «всім, хто долучився до цієї благородної справи» - Голові Сабору Хорватської Республіки «за розуміння усіх питань, що представляють інтерес для наших країн»; мерам міст Ліпік та Дрогобич, які є містами-побратимами і які сьогодні уклали угоду про співробітництво; представникам української громади за те, що вони «пам´ятають свої корені і є активними громадянами Хорватії».

Керівник парламенту висловив сподівання, що й інші жупанії Хорватії та області України наслідуватимуть цей приклад і розвиватимуть регіональну співпрацю.

З ініціативою щодо встановлення пам´ятника І.Франку у м.Ліпік, де він перебував у 1908 році на оздоровленні, виступило Посольство України у Республіці Хорватія у 2007 році. Автор проекту та пам´ятника - український скульптор Костянтин Добрянський - член Спілки художників України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51