Publish

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу у рамках офіційного візиту до Хорватії зустрівся з Головою Сабору Республіки Хорватія Лукою Бебичем.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва в економічній та культурно-гуманітарній сферах. Голова Верховної Ради зазначив, що наші держави мають широкі можливості для його активізації, наголосивши на необхідності надання українсько-хорватській співпраці системного характеру.

В.Литвин також висловив сподівання, що активізація міжпарламентської складової двосторонніх взаємин надасть додаткового імпульсу подальшому розвитку відносин в інших сферах. «Діалог на рівні парламентів дозволить активізувати роботу урядів наших країн у виконанні намічених планів», - сказав він. Керівник українського парламенту також висловився за необхідність розширення співпраці на рівні регіонів.

Своєю чергою, Л.Бебич висловився за розширення двостороннього співробітництва у частині реалізації інфраструктурних проектів в Україні, зокрема, будівництві автобанів, та у галузі суднобудування. В.Литвин висловив думку про перспективність подальшого розвитку співробітництва у сфері енергетики та підготовки до проведення в Україні чемпіонату ЄВРО-2012.

У контексті співпраці у туристичній сфері Сторони висловили думку про доцільність перегляду візового режиму між нашими країнами аж до його скасування, що сприятиме розвитку туристичного бізнесу.

Під час зустрічі відбувся обмін досвідом щодо вступу до Європейського Союзу. В.Литвин заявив, що Україна зацікавлена, аби Хорватія якомога швидше стала членом ЄС: «Від цього Європа стане більш цілісною, і з´явиться ще один прихильник України у Євросоюзі». Голова Верховної Ради також висловив зацікавленість досвідом Хорватії у частині адаптації законодавства до європейських стандартів.

Л.Бебич повідомив, що при Саборі створено Національний комітет, до складу якого входять представник Президента Хорватії, представники політичних сил парламенту, вищих навчальних закладів, об´єднаних профспілок та роботодавців, які обговорюють найактуальніші для країни питання, зокрема, щодо вступу до Євросоюзу. Цей комітет, за його словами, може виступати від імені Сабору та висловлювати позицію парламенту. «Ми уникаємо постійних дискусій у парламенті. Люди, які входять до цього комітету, є досвідченими, висловлюють свою думку, і це полегшує роботу парламенту, - сказав він. - У разі необхідності розгляду найважливіших питань Національний комітет скликає засідання у ширшому складі, залучаючи громадські організації, щоб вивчати, які переваги несе вступ до ЄС, і здійснювати моніторинг громадської думки».

В.Литвин висловив думку про доцільність створення при Верховній Раді такого Національного комітету, який би опікувався перебігом виконання завдань, що їх Україна має виконати для вступу до ЄС, зокрема, у частині адаптації вітчизняного законодавства до вимог Євросоюзу.

Сторони також обговорили питання щодо забезпечення потреб національних меншин в обох країнах. Голова Сабору назвав такі громади «мостами співпраці між країнами», зазначивши, що «національні меншини - не тягар, а наша перевага». Голова Верховної Ради, своєю чергою, наголосив, що «стабільність національних меншин - це стабільність країни», і висловив вдячність хорватській Стороні за те, що «і українці, і русини почувають себе тут природно».

Під час брифінгу для журналістів по закінченні зустрічі Л.Бебич назвав Україну «великою європейською державою, надзвичайно впливовою у Європі», зазначивши, що Хорватія надає співробітництву з нашою країною значну увагу.

За словами В.Литвина, відбулася «надзвичайно плідна і корисна розмова, під час якої ми осягнули минуле, говорили про сьогодення і намагалися заглянути у майбутнє». За його словами, нинішній візит української парламентської делегації матиме «яскраво виражений гуманітарний вимір». Зокрема, Голова Верховної Ради наголосив на символічності того, що сьогодні відзначається річниця з дня народження Т.Шевченка.

Як повідомлялося раніше, 9-10 березня В.Литвин перебуває з офіційним візитом у Республіці Хорватія.

Програмою візиту також передбачені зустрічі Голови Верховної Ради з Президентом Республіки Хорватія Іво Йосиповичем, із Віце-прем´єр-міністром-Міністром закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Хорватія Горданом Яндроковичем.

В.Литвин відвідає філософський факультет Загребського університету, де візьме участь в урочистому відкритті виставки «Українська вишивка і народне мистецтво», приуроченої до відзначення Шевченківських днів. Запланований виступ керівника українського парламенту перед студентами.

Голова Верховної Ради України зустрінеться з представниками української нацменшини Хорватії, а також візьме участь у церемонії відкриття пам´ятника І.Франку у м.Ліпік.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51