У середу 24 вересня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у Вашингтоні (США) виступив у Фонді Карнегі за міжнародний мир із доповіддю на тему: „Демократія в Україні на роздоріжжі”.

„Демократія в Україні присутня, головне питання – визначитись в якій мірі”, - заявив Голова Верховної Ради.

В.Литвин наголосив, що поточний та наступний роки визначатимуть яким буде для України наступне десятиріччя. Тому сьогодні необхідно визначити віхи, які б показували шляхи розвитку України на найближчі десять років.

„Для мене як спікера Верховної Ради головним залишається питання, що за таких обставин повинен і може зробити парламент”, - сказав він. На думку В.Литвина, „Україна вже є і буде державою”. Головне питання, за його словами лежить в іншій площині – „якою буде моя держава”.

Голова Верховної Ради вважає, що парламент повинен дати відповідь на виклик – олюднити політику і відмовитись від будівництва держави заради держави. „Йдеться про наповнення державного каркасу сучасними демократичними зразками”, - наголосив він.

В.Литвин також висловив переконання, що Верховна Рада повинна визначити свою позицію в частині внутрішніх і зовнішніх засад в політиці держави.

Голова Верховної Ради  серед головних завдань парламенту назвав також „ствердження верховенства права”, ухвалення низки законів, які б забезпечували сталий економічний розвиток України, а також створення дійсно незалежної судової гілки влади.

В.Литвин вважає, що „Україні вкрай необхідно подолати непорозуміння між владою і суспільством”.

Голова Верховної Ради назвав центральним завданням Верховної Ради прийняття конкретних рішень в напрямку розвитку громадянського суспільства і подолання прірви між  політичними деклараціями і реальним життям.

В.Литвин наголосив на необхідності політичного структурування українського суспільства. „У нас родинність спотворена до клановості, а партійні відносини у багатьох випадках базуються на засадах феодалізму”, - сказав він, додавши, що в Україні зараз багато політичних партій „нагадують бізнес-клуби і відрізняються за цеховою ознакою”.

Тому, на думку Голови Верховної Ради, одним з ключових завдань є ухвалення цивілізованого закону про вибори. При цьому він висловив переконання у недоцільності закріплення проведення виборів на партійній основі у Конституції України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51