24 вересня відбувся "круглий стіл" на тему: "Реструктуризація вугільної промисловості України: вчора, сьогодні, завтра", організований Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

В обговоренні теми і підготовленого Центром аналітичного дослідження "Реструктуризація вугільної промисловості України: наміри, результати, перспективи" взяли участь народні депутати України.

Член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Петро Олійник вважає, що "державної енергетичної стратегії в Україні не існує, а всі процеси, спрямовані на реорганізацію галузі, мають спонтанний характер і провадяться на задоволення корпоративних інтересів".

На думку члена профільного парламентського комітету Михайла Волинця, ситуація у вугільній галузі буде лише загострюватися, оскільки кардинальних змін немає і не очікується.

Перший заступник Голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Людмила Кириченко наголосила, що "витягнути" галузь не вдасться якщо об'єднувати рентабельні господарства із збитковими". Вона вважає, що потрібно залучати недержавні інвестиції для приватизації шахт. Також проводити конкурси інвестиційних проектів, ввести пільги інвесторам, а кошти, отримані від приватизації шахт, спрямовувати лише на реструктуризацію галузі. Необхідно використати і російський досвід кредитування підприємств вугільної галузі, і польський досвід дотування кінцевого споживача.

Народний депутат Віталій Шибко зупинився на політичному аспекті проблеми. Він вважає, що "ситуація не може змінитися на краще, поки доля міністра залежить від однієї людини. Потрібно, щоб міністрів призначав парламент. Тоді міністром буде , приміром, не історик, а фахівець з власною програмою розвитку галузі".

Народний депутат Юхим Звягільський зазначив, "що реструктуризація вугільної промисловості на практиці означала лише закриття збиткових шахт, тому фактично перетворилася на ліквідацію галузі. Без державної підтримки незбиткові шахти поступово ставали збитковими.. Створення нових робочих місць для людей, звільнених при закритті шахт, відбувалося незадовільно - 3,5 тисячі замість 130 тисяч". Він не погоджується з твердженням Міністра палива та енергетики України Андрія Єрмолаєва, що найближчим часом шахти не матимуть потреби в державній підтримці.

Ю.Звягільський повідомив також учасникам зібрання про те, що з наступного року шахта ім.Засядька переходить на використання газу метану і протягом 2004-2005 років вийде на такі показники - видобуток 80-100 млн. кубометрів метану і вироблення 500 млн. кіловат-годин електроенергії щороку. Заплановано також спорудження заводу з очищення метану для подальшого використання замість природного газу.

Голова профільного Комітету Андрій Клюєв не зміг взяти участі в роботі "круглого столу", оскільки 24 вересня відбувається виїзне засідання Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51