У середу, 8 жовтня, продовжилось Спільне засідання Політичного комітету Парламентської асамблеї НАТО та Міжпарламентської ради Україна - НАТО. Тривало обговорення питань узгодженої програми.

З питання "Чорноморсько-Каспійський регіон: нові виклики та загрози і регіональні структури безпеки" доповідав президент Центру міжнародної безпеки і стратегічних дій Олександр ГОНЧАРЕНКО. Він охарактеризував ситуацію, яка складається в цьому регіоні у зв'язку з послідовним витісненням тут впливу Російської Федерації Сполученими Штатами Америки. Цьому значною мірою, як сказав доповідач, сприяють дії пострадянських держав на згаданому просторі. Тобто тотальне російське панування тут стає неможливим. Створюються додаткові умови для стабільності в розвитку національних спільнот. У прагненні до цього вони виявляють намір входження до Організації Північно-Антлантичного договору. В їх числі й Україна, що активно шукає у цих впливах свій вектор, який сприяв би швидшому становленню й розвитку її державності. В цьому покликані відіграти належну роль національні структури безпеки. На жаль, захід, як зазначив ГОНЧАРЕНКО, відштовхує Україну від себе в обійми Росії, що може поглинути нашу державу, породивши нову імперію.

Доповідач відповів на численні запитання. В перебігу дискусії викристалізовувались висновки щодо політично-суспільних ситуацій, у тому числі в зв'язку з невирішенням проблем з присутністю військ Росії у Придніпров'ї, її морських сил у Криму. Тут навіч подвійні й потрійні стандарти, яких слід позбуватися, зазначали учасники дискусії.

Як застережний захід у цьому аспекті має посилюватися вплив міжнародних структур безпеки. Зокрема, підкреслювалась роль ГУАМ, ПАЧЕС.
Внескові України до нового порядку денного міжнародної безпеки - боротьби з тероризмом та запобігання розповсюдженню зброї масового знищення було присвячено доповідь начальника штабу - заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України Володимира АНТИПЕНКА. Він, по-перше, охарактеризував стан вітчизняної законодавчої бази в цій сфері, зазначивши, що вона сповна узгоджується з відповідним європейським світовим правом. По-друге, доповідач докладно розповів про діяльність Антитерористичного центру - зокрема, та центральних органів влади України - в цілому, щодо боротьби з тероризмом. Здійснювані дії в цьому напрямі, як підкреслювалось і в доповіді, і далі - у виступах, спрямовуються на те, щоб Україна працювала в дусі стандартів, що діють у європейських спільнотах відповідно до вимог Організації Північноатлантичного договору.

У перебігу дискусії її учасники торкалися багатьох складових проблеми, про яку йшлося. Зокрема, й у плані облаштованості українських кордонів, яка ще потребує великої уваги, оскільки їх надмірна "прозорість" на сході зумовлює потужний міграційний потік, що є одним із потенційних джерел тероризму.
По доповіді директора воєнних програм Українського центру економічних та політичних досліджень Леоніда ПОЛЯКОВА відбулася дискусія з питання " Наслідки війни в Іраку, точка зору України та її пріоритети".

На переконання доповідача, цієї війни не можна було уникнути. А звідси й висновок: у сучасному світі тоталітарні режими мають все менше можливостей на виживання. Приверталась увага й до думки про те, що держави сучасного світу ще неспроможні брати на себе повну відповідальність за подібні воєнні акції.

Було простежено, вплив наслідків війни в Іраці на світ в цілому, на окремі країни. Домінувалася думка, що позиція України поліпшила її можливості стосовно євроатлантичної інтеграції.

За словами Л.ПОЛЯКОВА одним із наслідків Іракської війни стануть інституційні зміни в системі світової безпеки. Адже вже нині постає питання про посилення ролі Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй та, власне, й ООН в цілому.

Для України важливо те, насамперед, що вона діяла на ретельно зваженій компромісній основі. У зв'язку з цим доповідач простежив відмінність результатів опитування населення до і після надсилання українського військового підрозділу в район Іраку. В цілому з аналізу випливає висновок: своєю позицією Україна належно "зіграла" на власний імідж в очах світової спільноти. А головне, як підкреслювалось, наслідки Іракської війни спонукають до створення більш гнучкого й ефективнішого механізму дій світової системи безпеки в цілому.

У перебігу обговорення порушувався комплекс питань щодо впливу наслідків війни в Іраці на позицію різних прошарків населення України, українського політикуму. В цьому зв'язку народний депутат України Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ привернув увагу до головного наслідку Іракської війни - це перерозподіл світових нафтових ресурсів, а на його основі й посилення впливу певних політичних сил у США.

В цілому ж, переважно йшлося про необхідність дотримання всіма державами світу вимог міжнародного права.
На цьому розгляд програми засідання завершився.

Зі словами вдячності за роботу до учасників дискусії звернулися глава Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО О.ЗАРУБІНСЬКИЙ та голова Підкомітету з питань Центрально-Східної Європи Політичного комітету ПА НАТО Маркус МЕКЕЛЬ.

Відзначалось, що в засіданні взяли участь представники чотирнадцяти держав - членів НАТО. М.МЕКЕЛЬ передав щиру подяку за гостинність керівництву Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51