Продовжуючи роботу за визначеною програмою, учасники засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО заслухали й обговорили у вівторок, 7 жовтня, питання намічені для розгляду цього дня.

По доповіді заступника міністра закордонних справ України Ігоря ХАРЧЕНКА відбулася грунтовна розмова з концептуальних аспектів відносин України з Організацією Північноатлантичного Альянсу. Учасники дискусії привертали увагу до важливості парламентського контролю за виконанням Україною Цільового плану на поточний рік в рамках дій Україна - НАТО. Йшлося, зокрема, про потребу виробити рекомендації, спрямовані на підвищення результативності роботи відповідних структур-суб'єктів виконання Плану з українського боку. На цьому наголосив, зокрема, голова Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир ГОРБУЛІН.

Приведенню структури та чисельності Збройних Сил України до параметрів військових формувань Організації Північноатлантичного Альянсу присвятив свою розповідь міністр оборони України Євген МАРЧУК. Чільне місце в доповіді й у дискусії по ній відводилось темі розмежування функцій Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, скороченню Збройних Сил до оптимальної чисельності - 200 тисяч чоловік.

Йшлося й про перехід до трьохвидової структури - сухопутних, повітряних, морських сил. В цілому йдеться про перехід на модульний принцип функціональних структур, характерний для Європи. Усе це відображено, як сказав доповідач, в новій військовій доктрині, яка готується до оприлюднення. В ній, крім усього іншого, зазначалось, приділяється належна увага соціальній проблематиці.

На засіданні підкреслювалася особлива важливість цього аспекту адапційних заходів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань оборони і національної безпеки Георгій КРЮЧКОВ привернув увагу до складнощів військової перебудови, а водночас наголосив: треба робити все, щоб Україна не увійшла до НАТО "бідною наймичкою". Цьому має, сказав Г.КРЮЧКОВ, сприяти й законодавча база, яку вдалось напрацювати доволі грунтовно.

У загальних рамках дискусії порушувалось питання про будівництво Росією без погодження з Україною дамби на Азовському морі, що заторкує питання цілісності території нашої держави, всупереч домовленостям щодо Єдиного економічного простору.

По доповіді заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергія ПИРОЖКОВА було обговорено питання "Політика національної безпеки України: головні внутрішні та зовнішні чинники". Головуючий, до речі, зауважив, що після великого теракту в США стало важко розрізняти внутрішні і зовнішні чинники безпеки.

С.ПИРОЖКОВ зазначив, насамперед, що Верховної Ради України в червні цього року прийняла Закон про основи національної безпеки. Він вивірений експертами, в тому числі європейськими, і, сподіваємось добре послужить інтеграційним намірам нашої держави. Доповідач привернув увагу до того, що національна безпека нині, маючи, як правило, національні джерела, щодалі більше залежить і від чинників зовнішнього походження. Тим-то в цьому плані дуже важливе тісне співробітництво. Оціночно у нас воно успішніше складається в рамках Європейського союзу, поки що меншою мірою - у співвідносинах з Організацією Північноатлантичного Альянсу.

Йшлося про необхідність створення в Європі за участю України цілісної системи регулювання міграційних процесів. ПИРОЖКОВ С. оцінив як важливий практичний крок у цьому напрямі Празькі домовленості 2002 року (листопад) з питань безпеки та Цільовий план дій на 2003 рік. Це, на його переконання, одна із важливих запорук вирішення і наших внутрішніх проблем.

Доповідач поінформував учасників засідання також про реформування системи національної безпеки в Україні відповідно до європейських стандартів. Учасники дискусії висловлювали поради та пропозиції щодо посилення колективної безпеки, виходячи з основоположної мети
демократії - захисту прав і свобод людини.

Належно аналізувались та оцінювались також заходи боротьби в Україні з відмиванням злочинних грошей, з корупційними діяннями.

Про комплексність чинників національної безпеки грунтовно говорив народний депутат України Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, оцінюючи в цьому Північноатлантичний Альянс як структуру, що "продукує" безпеку. Він з жалем говорив про помилковість позицій деяких наших ЗМІ, пов'язаних російським капіталом.

У перебігу відповідей на запитання та виступів чільне місце зайняла тема направлення українського контингенту стабілізаційних сил в район Іраку. Ця акція, як підкреслювалось, відбулася відповідно до наших чинних нормативно-правових актів.

Що стосується будівництва дамби в Керченській затоці, то висловлювалось запевнення про можливість улагодження ситуації урядами України та Російської Федерації.

За участі голови Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції Володимира ГОРБУЛІНА, директора Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішеля ДЮРЕ та послів або представників посольств в Україні держав-членів організації Північноатлантичного договору відбулася також дискусія з питання "Оцінка діалогу Україна - НАТО". Дискусія проходила за методикою "круглого столу".

В.ГОРБУЛІН простежив шлях просування України до нинішнього стану своїх взаємовідносин з Альянсом. Він охарактеризував стан реформування відповідних суспільних галузей і структур, насамперед так званого силового блоку, що має забезпечувати таку подальшу демілітаризацію. ГОРБУЛІН В. відзначив, зокрема, роль у цьому парламенту України, що прийняв у роботу десятки законопроектів з цієї проблематики, чимало з яких уже прийнято як закони. Належно йде перебудова Збройних Сил, структур національної безпеки. На жаль, невтішну ситуацію маємо в інформаційній, деяких інших сферах. Це враховується під час підготовки Цільового плану дій на наступний рік.

Його проект набуває рис оптимальності й динамічності, Україні доводиться напружно працювати, щоб виявитись готовою до входження в Альянс.
Мали слово посол Великої Британії пан Брінклі, посол Греції пан Гумас, посол Канади пан Робінсон, посол Естонії пан Леттенс, представники посольств США і Польші.

В.ГОРБУЛІН у заключному слові подякував за цінні поради і пропозиції, запевнив, що робота з підготовки України до входження в НАТО посилюватиметься, набуватиме вищих якісних вимірів.

Після заключних виступів відбулася прес-конференція для працівників ЗМІ.
Спільне засідання Політичного комітету Парламентської асамблеї НАТО та Міжпарламентської ради Україна - НАТО продовжується 8 жовтня, в середу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51