Publish

Угода про сформування парламентської більшості «Стабільність і реформи», яку підписали лідери фракцій у присутності Голови Верховної Ради України, членів уряду, і за підтримки Глави держави, свідчить про те, що стабільність, передбачуваність і спільна відповідальність гілок влади, що вкрай необхідно країні, збережуться і надалі.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв`ю журналістам, коментуючи підписання у понеділок Угоди про сформування парламентської більшості «Стабільність і реформи» у Верховній Раді України шостого скликання.

За словами керівника парламенту, у зв`язку із рішенням Конституційного Суду склалися «нові конституційні реалії», які не передбачають формування коаліції у Верховній Раді України. Разом з тим, зазначив В.Литвин, через необхідність «збереження конструктивного потенціалу і конструктивної співпраці, яка сьогодні утверджується на рівні Президент України-Верховна Рада України-Кабінет Міністрів України, фракції, які у своїй сукупності складають більшість від конституційного складу парламенту, підписали відповідну Угоду, яка фіксує, що вони забезпечать виконання коаліційної Угоди, яка була укладена у свій час».

У документі, сказав В.Литвин, «чітко зафіксовано, що ці фракції будуть дотримуватися спільної відповідальності за прийняття необхідних країні рішень, за їх реалізацію, особливо з огляду на те, що треба приймати дуже складні, але вкрай необхідні країні документи».

Угода передбачає, що фракції, які сформували парламентську більшість, проводитимуть консультації спільно з Главою держави і урядом у питаннях кадрової політики і кадрової роботи, зазначив В.Литвин.

У документі також зафіксовано домовленість фракцій про оперативне напрацювання проекту змін до Конституції України щодо термінів функціонування Верховної Ради і місцевих органів влади: «парламент, обраний у вересні 2007 року, працює п`ять років, оскільки закон не має зворотної сили, і наступні вибори до Верховної Ради відбудуться у жовтні 2012 року», сказав керівник парламенту. «Це потрібно, аби зняти різного роду розмови, інсинуації і чутки, що Верховна Рада продовжить собі повноваження до 2015 року», - заявив В.Литвин. Таким чином, зауважив він, органи місцевої влади, депутати всіх рівнів обиратимуться на п`ять років, але вже з наступної каденції, а місцеві голови і депутати місцевих рад, які обиратимуться 31 жовтня поточного року, працюватимуть чотири роки, «оскільки закон не може мати зворотної сили».

При цьому В.Литвин нагадав, що для набуття чинності змін до Основного закону потрібно термін у дві сесії.

За його словами, у цьому законопроекті також пропонується зафіксувати, що вибори Президента України відбудуться у березні 2015 року.

«Це те, що дозволить зберегти у Верховній Раді передбачуваність і прогнозованість», - заявив В.Литвин.

Окрім цього, сказав керівник парламенту, Угода відкрита для підписання народними депутатами і депутатськими групами, оскільки скасовано імперативний мандат. При цьому В.Литвин зауважив, що створення депутатських груп може «до певної міри ускладнити роботу, оскільки треба буде домовлятися зі значно більшою кількістю політичних гравців у Верховній Раді». «Але я переконаний, що все у нас відбуватиметься так, як того вимагають Конституція і Регламент, зміни до якого ми приймемо на цьому пленарному тижні», - сказав він.

«Угоду підписали лідери фракцій у присутності, а відповідно, за участі, Голови Верховної Ради України, членів уряду, і за підтримки Президента України. Відтак, це свідчить про те, що стабільність і передбачуваність, спільна відповідальність буде продовжуватися і надалі, бо це те, що потрібно країні», - підсумував В.Литвин.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51