Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій УДОВЕНКО взяв участь у міжнародній конференції "Свобода преси та права людини в Україні".

Він виступив з доповіддю на тему "Свобода від жорстокого та принизливого поводження та катування в Україні". Зокрема зазначив, що Комітетом були організовані і проведені за участю силових міністерств та відомств публічні слухання "Про дотримання Україною вимог Конвенції ООН та Ради Європи проти катувань та інших жорстоких нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання". "Сьогодні прийнято низку законодавчих актів, спрямованих на закріплення прав і основних свобод людини.

Насамперед, це Конституція України 1996 року, в який права людини виписані на рівні вищих світових стандартів. На жаль, людина у нашому суспільстві не завжди має належний захист її прав і основних свобод.

Фізичне насильство та тортури найчастіше застосовуються правоохоронними органами в ході затримання, ведення досудового слідства та перебування людей в ізоляторах тимчасового утримання. Про що свідчать чисельні звернення до Комітету", - сказав Г.Удовенко.

"Незважаючи на гостру ситуацію, що має місце, слід зазначити, що за роки незалежності в Україні здійснюються серйозні заходи з боку органів виконавчої влади, правоохоронних органів щодо забезпечення прав людини від жорстокого, принизливого поводження та катування", - наголосив Голова Комітету.

Він вважає, що Верховна Рада України здійснює захист прав і свобод людини через законодавчу діяльність шляхом визначення виключно в законах України прав і свобод людини, основних обов'язків громадян, статусу іноземців і осіб без громадянства, корінних народів і національних меншин, основ соціального захисту, визначення правового режиму власності, правових засад і гарантій підприємництва, правил конкуренції та норм антимонопольного регулювання. У Верховній Раді України проводяться парламентські слухання, обговорюються перспективні плани законодавчої діяльності із зазначених проблем, здійснюються контрольні функції за діяльністю центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів та місцевих державних адміністрацій у сфері прав людини.

Геннадій УДОВЕНКО підкреслив, що все це можна проілюструвати на прикладі роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Крім законопроектів, які є профільними для нього, через Комітет проходять майже всі проекти з питань соціальної і гуманітарної політики на предмет аналізу їх відповідності основним вимогам національного і міжнародного законодавства у галузі забезпечення загальногромадянських прав і свобод.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51