Комітет з питань агропромислового комплексу та земельних відносин не підтримав проект закону про внесення доповнень до Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", поданий народним депутатом О.Єдіним
Автор зазначає, що сьогодні спостерігається зріст реалізації мучнистих кондитерських виробів: тортів, тістечок, кексів, бісквітів, печива в торгівельній мережі. Разом з цим за статистичними даними, загальний обсяг виробництва мучнистих кондитерських виробів знижується.
В багатьох містах з'явилася значна кількість мінівиробництв, які, не маючи необхідних умов для виробництва і дозволів, наповнюють ринок мучнистих кондитерських виробів без певного обліку їх якості та реалізованій кількості. При цьому значна кількість таких мінівиробництв працюють в неналежних санітарних умовах. Наслідком цього є не лише реалізація неякісної продукції, а й зростання тіньового сектору виробництва та реалізації мучнистих кондитерських виробів. Це, в свою чергу, зменшує обсяг надходжень до бюджету.
Така ситуація, вважає автор, не лише ставить під загрозу здоров'я громадян, призводить до ухилення від сплати податків, а й порушує норми Закону "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", відповідно до якого, одними із основних засад державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини є пріоритетність збереження і зміцнення здоров'я людини та визнання її права на якість та безпеку харчових продуктів.
Існуюча система державного регулювання якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини, що здійснюється уповноваженими державними органами, не забезпечує належний рівень безпеки для життя і здоров'я людини у разі їх споживання і використання. Тобто, існуюча на діючий час система недосконала, а тому потребує законодавчого регулювання.
Законопроектом вноситься доповнення до статті 9 чинного Закону, що підлягають ліцензуванню виробництво мучнистих кондитерських виробів: тортів, тістечок, кексів, бісквітів, печива.
Комітет вважає, що органи контролю в сфері державного регулювання якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини мають достатньо законодавчо визначених прав і повноважень для недопущення на ранок недоброякісної продукції. Також прийняття цього проекту закону, наголосили члени Комітету, додатково обмежить здійснення підприємницької діяльності, насамперед, суб'єктів малого бізнесу, частка якого на відповідних ринках неухильно зростає.