Основною метою законопроекту є внормування порядку створення асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування, визначення їх повноважень, та встановлення правових засад взаємовідносин зазначених асоціацій з органами державної влади.

Автор проекту Юрій Ключковський зазначив, що у чинному законодавстві України порядок створення асоціацій, інших об'єднань органів місцевого самоврядування не деталізується, не визначено їх повноважень, правових засад взаємовідносин з органами державної влади. На практиці це призводить до їх ототожнення з громадськими організаціями, хоча останні мають принципово іншу природу - їх членами є фізичні особи, а не органи публічної влади.

Крім того, автор вважає, що злободенними є питання статусу асоціацій, інших об'єднань органів місцевого самоврядування, їх місця в системі місцевого самоврядування та ролі як "зв'язуючої ланки" у взаємовідносинах між органами державної влади та органами місцевого самоврядування. "З досвіду зарубіжних країн добре відомо, що саме асоціації місцевого самоврядування виконують функції щодо представництва та лобіювання інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування у центральних органах державної влади і, з урахуванням політичних та правових реалій в Україні, ці функції потребують законодавчого закріплення", - зазначив він.

До предмету правового регулювання Закону "Про асоціації, інші добровільні об'єднання органів місцевого самоврядування" пропонується включити наступні питання:

- принципи організації та діяльності асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування;

- порядок легалізації асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування, їх статус та види;

- засади взаємовідносин асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування з органами державної влади, територіальними громадами та органами місцевого самоврядування;

- порядок створення асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування, їх права та обов'язки;

- делегування асоціаціям, іншим добровільним об'єднанням органів місцевого самоврядування окремих повноважень органів місцевого самоврядування невладного характеру;

- підприємницька діяльність асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування;

- правовий режим майна асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування;

- контроль за діяльністю асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування;

- гарантії діяльності асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування тощо.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51