Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заслухав інформацію Кабінету Міністрів про стан дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності, пов'язаної з надрокористуванням в Україні та визнав його роботу в цьому напрямку незадовільною.

Як відзначали депутати, негативний багатосторонній вплив на навколишнє середовище, що призводить до порушення природної екологічної рівноваги є наслідком багатьох факторів. Зокрема, це відсутність єдиного координуючого центру та контролюючого органу у сфері геологічного вивчення, використання й охорони надр, відсутність загальної державної стратегії вивчення надр з перспективою відтворення матеріально-сировинної бази і технічного переоснащення видобувних підприємств. Систематично недотримуються вимоги природоохоронного законодавства, застосовуються недосконалі технології й техніка на підприємствах видобувних галузей, що спричиняє малу віддачу і передчасне виснаження сировинних баз діючих підприємств, недостачу коштів для введення в експлуатацію нових родовищ з високими технологіями експлуатації, скорочення обсягів геологорозвідувальних робіт.

Для виправлення становища потрібно визначити основні напрямки державної політики у сфері надрокористування - вдосконалення законодавства, державного управління та контролю. Необхідно створити комплекс економічних, правових та організаційних заходів для залучення інвестицій на розвиток мінерально-сировинного комплексу держави, розробити стратегію розвитку мінерально-сировинного та паливно-енергетичного комплексів на перспективу. Дуже важливим, вважають члени Комітету, є створення умов приросту і відтворення запасів корисних копалин за рахунок коштів надрокористувачів та прямого державного фінансування пошукових геологорозвідувальних робіт.

Щоб забезпечити невідкладні заходи розвитку мінерально-сировинної бази України, раціональне використання природних ресурсів та екологічну безпеку Комітет визначив перелік законопроектів, які рекомендується розробити Кабміну і представити для розгляду й затвердження у Верховну Раду. Протягом місяця необхідно також розробити й представити план заходів виконання викладених рекомендацій. А контроль за виконанням беруть на себе депутати Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51