Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендував парламентові прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо нормативно - правового забезпечення охорони державної таємниці), внесений Кабінетом Міністрів.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів України з метою нормативно-правового забезпечення охорони державної таємниці, врахування змін в законодавстві, в економічній, соціально-політичній та інших сферах, що сталися після прийняття у 1999 році Закону України "Про державну таємницю", а також у зв'язку з необхідністю реалізації позитивного вітчизняного і міжнародного досвіду забезпечення охорони секретної інформації.

Зміни, які пропонується внести до законодавчих актів, стосуються насамперед Закону України "Про державну таємницю", а також законів України "Про оперативно-розшукову діяльність" та "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України".

Зокрема, змінами до ст. 8 Закону України "Про державну таємницю" пропонується чіткіше визначити характер мобілізаційних відомостей, які відносяться до державної таємниці, а також привести норми цієї статті у відповідність до прийнятих Законів України "Про контррозвідувальну діяльність" та "Про розвідувальні органи України" (щодо віднесення до державної таємниці окремих категорій відомостей, які стосуються контррозвідувальної та розвідувальної діяльності).

Певні зміни до Закону України "Про державну таємницю" внесені з метою удосконалення діяльності державних експертів з питань таємниць, як посадових осіб, спеціально уповноважених державою здійснювати відповідні функції у сфері охорони секретної інформації, більш чіткого визначення їх прав та обов'язків.

Зокрема, стаття 9 доповнюється нормами стосовно участі державного експерта з питань таємниць у розробці критеріїв визначення шкоди національній безпеці України не тільки у випадках розголошення державної таємниці, а також у разі втрати її матеріальних носіїв. Внесені також зміни щодо розгляду державним експертом з питань таємниць звернень Служби безпеки України з питань, які належать до його компетенції, протягом одного місяця.

Запропоновані зміни до ст. 15 стосовно оформлення секретних документів зроблені з урахуванням багаторічного практичного досвіду ведення секретного діловодства з метою уникнення неоднозначного тлумачення положень цієї статті.

До статті 19 внесені зміни, відповідно до яких єдині вимоги до виготовлення, обліку, користування, зберігання, передачі та транспортування матеріальних носіїв секретної інформації встановлюються Службою безпеки України, що відповідатиме її статусу спеціально уповноваженого органу державної влади у сфері охорони державної таємниці.

Стаття 20 доповнена окремими підставами, за наявності яких органам державної влади, органам місцевого самоврядування підприємствам, установам, організаціям спеціальний дозвіл на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, не надається. Такими додатковими підставами пропонується вважати наявність обставин, пов'язаних з їх діяльністю, які за висновком органу Служби безпеки України свідчать про існування загроз, що можуть завдати шкоди національній безпеці України.

Зміни до ст. 21 внесені з метою підвищення статусу та ролі режимно-секретних підрозділів органів державної влади, органів місцевого самоврядування підприємств, установ, організацій, що сприятиме підвищенню ефективності їх діяльності.

Законопроектом пропонується також зменшити строки дії допусків до державної таємниці. Зазначені зміни не звузять зміст та обсяг існуючих конституційних прав громадян, натомість сприятимуть додатковому зменшенню кола осіб, які обізнані з державною таємницею.

У зв'язку із змінами у законодавстві внесені необхідні зміни до статті 23, яка визначає обставини, наявність яких перешкоджає наданню громадянинові допуску до державної таємниці.

Зокрема, відповідно до Закону України "Про психіатричну допомогу" термін "психічні захворювання" замінено на термін "розлади психіки та поведінки".

До пункту 4 частини першої зазначеної статті відповідно до нової класифікації злочинів, передбаченої статтею 12 Кримінального кодексу України, що передбачає особливо тяжкі злочини, внесені відповідні доповнення.

Зміни до статті 28 внесені з метою уточнення форми повідомлення посадових осіб громадянами, яким надано допуск до державної таємниці, про свій виїзд з України.

Зміни до статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" внесені з метою удосконалення порядку використанням громадянами, яким надано допуск та доступ до державної таємниці, закордонних паспортів, а також усунення передумов для порушення громадянами України взятих на себе обов'язків щодо збереження державної таємниці.

Члени Комітету зазначили, що прийняття зазначеного Закону сприятиме зміцненню системи охорони державної таємниці та забезпеченню конституційних прав громадян.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51