Даний законопроект спрямований на вдосконалення термінологічно-понятійного апарату Лісового кодексу України, прав та обов'язків службових осіб державної лісової охорони, плати за лісові ресурси й користування земельними ділянками лісового фонду.

Загальним завданням закону є регулювання правових відносин у лісовому господарстві та спрямування лісівництва на підвищення ефективності використання лісових земель з дотриманням природоохоронних і лісівничих норм і правил щодо охорони та відтворення лісів і лісових ресурсів, забезпечення їх здатності зменшувати вплив негативних природних явищ, захищати ґрунти від ерозії, попереджувати забруднення навколишнього середовища, сприяти оздоровленню населення.

Члени Комітету зауважили, що поняття "ліс", яке запропоноване у ст. 1 проекту, є перекладом цього поняття, що вживається за європейською системою обліку й лісівництва (Forest Resource of Europe, CIS//United Nations//Economic Commission of Europe.- New York and Geneva, 2000. - p.386).

На відміну від європейської, українська законотворча техніка ґрунтується на принципах лаконічності та максимальної чіткості відображення термінології, яка вживається у тексті, уникнення описових виразів, а також тих, які містять додаткову інформацію і не є обов'язковими. З огляду на це, народні депутати пропонують доопрацювати поняття "ліс", акцентувавши увагу не тільки на екологічних функціях лісу, які наразі пріоритетно викладені у ст. 3 Лісового кодексу України, а й на експлуатаційному значенні лісу.

Потребують корегування й інші визначення. Зокрема, визначення "земель лісового фонду", "лісових ресурсів", що міститься у запропонованій редакції статті 3 Лісового кодексу (пункт 1 проекту), слід узгодити з положеннями пунктів 2 та 3 проекту, які передбачають внесення змін до статті 4 "Землі лісового фонду України" та статті 7 "Лісові ресурси" Лісового кодексу.

Окрім того, слід врахувати, що визначення земель лісового фонду, вимоги щодо набуття власності на землі лісового фонду, використання земель лісового фонду, встановлені Земельним кодексом України (Глава 11). З ними мають бути узгоджені відповідні положення проекту.

В пункті 5 проекту питання плати за користування земельними ділянками лісового фонду слід уточнити із врахуванням того, що є різні форми власності на зазначені земельні ділянки (державна, комунальна, приватна).

Користування лісовими ресурсами власниками земельних ділянок лісового фонду має бути безоплатним. Також слід передбачити й інші випадки безоплатного використання лісових ресурсів (розміщення пасік тощо).
Окрім того, вираз "з урахуванням ринкових засад розвитку національної економіки", що міститься в пункті 5 проекту, не несе юридичного навантаження. Його доцільно вилучити.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51