Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув законопроект "Про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України", спрямований на подальше вдосконалення правового регулювання цієї галузі господарства держави а також на приведення Кодексу у відповідність з міжнародними договорами та конвенціями щодо торговельного господарства та рибальства, які останнім часом ратифіковані Україною.

В ході обговорення документа народні депутати висловили до нього низку зауважень та внесли додаткові пропозиції. Зокрема, покладання на Морську адміністрацію України впровадження міжнародних договорів, що стосуються морського транспорту (в усіх аспектах) є недоцільним і загрожує екологічній безпеці морського довкілля, оскільки не існує міжнародних угод, які врегульовували б міжнародні відносини стосовно тільки морського транспорту, обійшовши увагою врегулювання питань охорони навколишнього середовища та інших.

Сьогодні морський транспорт є одним з основних джерел негативного впливу на екологічний стан морського середовища, несе загрозу біологічним ресурсам моря через привнесення чужинних організмів з баластними водами. Виконання міжнародних угод стосовно морського транспорту в частині охорони навколишнього природного середовища лише силами Морської адміністрації України, вважають члени Комітету, призведе до конфлікту міжнародного та національного природоохоронного законодавства.

До переліку основних суднових документів, які повинно мати кожне судно, треба ввести "План заходів щодо ліквідації можливих аварій та запобігання забруднення моря", як це передбачається відповідним додатком до Міжнародної конвенції та Правилами охорони внутрішніх морських вод і територіального моря України від забруднення й засмічення.

Кілька поправок і додатків народні депутати внесли до статей що стосуються території морського порту і його функцій забезпечення безпеки мореплавства. А для належного контролю має бути встановлено державний нагляд за дотриманням екологічної безпеки торговельного мореплавства з боку Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. В такому вигляді Комітет висловився за підтримку законопроекту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51