Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий зазначив, що до повноважень Верховної Ради належить звільнення з посади членів Кабінету Міністрів.

Він повідомив, що 13 липня Арсен Аваков подав до Верховної Ради України заяву про прохання прийняти його відставку з посади Міністра внутрішніх справ.

Головуючий надав слово голові підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександру Абакумову. Він доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо заяви Міністра внутрішніх справ.

Представники депутатських фракцій виступили та заявили про позиції фракцій щодо голосування.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ шляхом прийняття відставки.

Пропозиція була підтримана 291-м голосом.

Народні депутати оплесками подякували Арсену Авакову за його роботу на посаді міністра внутрішніх справ.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, №5593-д, доповіла заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа. Вона зазначила, що усі чотири законопроекти за №№5593, 5593-1, 5593-2, 5593-д стосуються удосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава.

Роксолана Підласа доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований проект №5593-д, а законопроекти №5593, № 5593-1 та № 5593-2 - відхилити.

За результатами голосування законопроект №5593-д прийнято за основу 251-м голосом.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Олексій Кучеренко.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Артем Дмитрук.

Народні депутати розглядають Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки.

Головуючий надав слово Міністру фінансів Сергію Марченку для доповіді Бюджетної декларації на 2022-2024 роки.

Урядовець зазначив, що Верховна Рада сьогодні вперше розглядає Бюджетну декларацію відразу на три роки.

Сергій Марченко зазначив, що Бюджетна декларація є основою для формування проекту державного бюджету та місцевих бюджетів. «Головна мета - створити якісне підгрунтя для підвищення ефективності державних податків та передбачуваності бюджетної політики. Це є запорукою макроекономічного розвитку і макроекономічної стабільності та сталого економічного розвитку», - наголосив урядовець.

Міністр фінансів відповів на запитання народних депутатів.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит у співдоповіді зазначив, що Бюджетна декларація - це документ середньострокового бюджетного планування, що визначає засади бюджетної політики і показники державного бюджету на середньостроковий період та є основою для складання проекту державного бюджету і прогнозів місцевих бюджетів. При цьому для середньострокового бюджетного планування середньостроковий період включає плановий та наступні за плановим два бюджетні періоди.

Юрій Кузбит доповів рішення Комітету з питань бюджету, який рекомендує Верховній Раді взяти до відома Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки та схвалити рекомендації Верховної Ради України щодо бюджетної політики відповідною постановою.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Верховна Рада 269 голосами прийняла Постанову «Про Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки», якою взяла її до відома, а також схвалила рекомендації щодо бюджетної політики.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Артур Герасимов.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій №5460 доповіла народний депутат Інна Совсун.

Метою законопроекту є: покриття критичної потреби опорних закладів у незалежних джерелах кисню, а саме - кисневих станціях.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", якими створити нову бюджетну програму КПКВК 2301280 "Централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я".

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Володимир Гевко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати виступили в обговоренні проекту.

За результатами голосування законопроект прийнято за основу 347 голосами.

Верховна Рада 344 голосами прийняла Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Акту проголошення незалежності України" №5758. Зміни стосуються зміни опису відзнаки Верховної Ради України "30 років Акту проголошення незалежності України" та нагрудного знака до неї в контексті брендингової концепції Верховної Ради України.

В цілому прийнято Постанову «Про внесення змін у додатку до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році"» №5639.

У другому читанні і в цілому 347 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж, №5009.

Верховна Рада 344 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти, №4629-1

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розглядати питання порядку денного.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету щодо проектів Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 29.06.2021 року про прийняття в цілому як Закону України проекту Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю за №№3743-П і 3743-П1.

Комітет рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо їх прийняття або відхилення.

За результатами голосування обидва проекти не набрали голосів для прийняття і були відхилені.

Народні депутати розглянули проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 30.06.2021 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України, №2289-П.

Проект постанови не набрав необхідної кількості голосів для прийняття («за» - 46).

Народні депутати не підтримали проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 30.06.2021 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків", №4546-П.

Доопрацьований проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей, №2713-д, доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олег Марусяк.

Законопроект має на меті запровадження збалансованої системи оподаткування діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей з урахуванням вартості ліцензій та інших організаційних фінансових, кваліфікаційних вимог до організаторів азартних ігор, операторів лотерей задля утворення сприятливих умов для виведення з тіні та легальної роботи сфери азартних ігор в Україні, залучення на території України іноземних інвесторів, створення додаткових офіційних робочих місць та збільшення податкових надходжень до Державного бюджету України. Проектом пропонується встановити єдину ставку податку на дохід (валовий ігровий дохід), отриманий від організації та проведення азартних ігор та випуску та проведення лотерей - 10%.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект за основу.

Законопроект 252 голосами прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні, №3476.

Верховна Рада 315 голосами прийняла законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні, №3477.

За результатами голосування законопроект прийнято 317 голосами у другому читанні і в цілому.

294 голосами прийнято у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб'єктом та державою Україна, №5267.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Енергоефективність громадських будівель в Україні") між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0104, доповів заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування законопроект прийнято в цілому 335 голосами.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів:

- про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, №4113;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, №3780;

- про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій, №4539.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, №4303, і 262 голосами прийняли його у другому читанні та в цілому.

341 голосом прийнято у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про лікарські засоби" щодо заборони продажу лікарських засобів дітям, №5122.

Народні депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" щодо уточнення деяких положень відносно захисту малолітніх від негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру за №№5330 і 5330-1.

За результатами голосування за основу 343 голосами прийнято проект №5330-1.

Доопрацьований проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, №5202, доповів Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Він поінформував про опрацьовані пропозиції до законопроекту і рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу.

За результатами голосування законопроект 237 голосами направлено на доопрацювання.

На доопрацювання 321 голосами проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, №2553.

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, №3790.

Законопроект доповів голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

За результатами голосування законопроект 250 голосами прийнято за основу.

Верховна Рада 333 голосами прийняла в цілому проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво, №0107.

Народні депутати підтримали три проекти постанов про перейменування населених пунктів:

про перейменування села Голобородька Лубенського району Полтавської області, №5570;

про перейменування села Кийданці Коломийського району Івано-Франківської області, №5082;

про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області, №5078.

Народні депутати розглянули проект Постанови Проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області, №5769.

263 голосами проект постанови прийнято.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо платіжних послуг), №4365, доповіла народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк.

Метою законопроекту є удосконалення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог, встановлених Законом України “Про платіжні послуги”.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Дануца доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 235 голосами направлено на доопрацювання.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток гірських територій».

Головуючий закрив пленарне засідання.

 






 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51