Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. У заяві йшлося про початок продажу української сільськогосподарської землі, який стартував 1 липня. Народний депутат зазначила, що її партія «Батьківщина» буде проводити всеукраїнський референдум з цього питання.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Нестор Шуфрич. Він повідомив, що фракція "Опозиційна платформа - за життя" не буде брати участь у позачерговому засіданні, на якому планується розглянути законопроект про олігархів.

І заявою від двох фракцій виступив народний депутат Рустем Умєров. У заяві йшлося про розгляд сьогодні двох законопроектів - про корінні народи та про скасування вільної економічної зони «Крим». «Прийняття цих законів стане рішучим кроком до деокупації Криму», - наголосив народний депутат.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань, №5305, доповіла народний депутат Юлія Яцик.

Метою законопроекту є удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань, сприяння належному виконанню завдань Державним бюро розслідувань та створення умов для ефективного здійснення оперативно-розшукової діяльності та організації досудового розслідування в Державному бюро розслідувань.

За словами доповідачки, прийняття законопроекту сприятиме належному виконанню завдань Державним бюро розслідувань, зокрема створить умови для ефективного здійснення оперативно-розшукової діяльності та організації досудового розслідування в Державному бюро розслідувань.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський у співдоповіді зазначив, що цей проект є технічним, спрямованим на удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань.

Денис Монастирський також поінформував про зауваження до законопроекту, висловлені членами Комітету під час його розгляду, які будуть враховані при його підготовці до другого читання.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5305 за основу.

Народні депутати виступили в обговоренні законопроекту. У виступах промовці звернули увагу на спірні питання у проекті та висловилися на його підтримку.

226 голосами законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до розділу X "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" (щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель), №3715, доповідає народний депутат Лариса Білозір. Доповідчка зазначила, що законопроект доопрацьовано для відновлення прозорості здійснення медичних закупівель та створення надійного механізму для закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з наступним техніко-юридичним доопрацюванням.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект.

За результатами голосування 350 голосами «за» законопроект прийнято за основу та 355 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з постачання окремих видів продукції тваринництва, №5425, доповів народний депутат Андрій Мотовиловець.

Альтернативні проекти за №№5425-1 і 5425-2 доповіли народний депутат Олександр Ковальов і народний депутат Мар’ян Заблоцький.

Законопроект №5425-д доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.Він також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проект №5425-д.

За результатами голосування законопроект 310 голосами «за» прийнято за основу і 309 голосами – в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, №5104.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до статті 89 Бюджетного кодексу України, №4692.

Законопроект доповіла народний депутат Євгенія Кравчук. Вона повідомила, що законопроект розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних із виконанням Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» в частині можливості фінансування центрів культурних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Євгенія Кравчук наголосила, що «створення центрів культурних послуг є необхідним заходом для надання населенню якісних та доступних культурних послуг».

До основних положень законопроекту доповідачка віднесла: законодавче врегулювання можливості фінансування центрів культурних послуг за рахунок коштів бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, а також узгодження пункту 5 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України із нормами законодавства про культуру, про освіту, про тваринний світ з метою конкретизації напрямів, за якими здійснюються видатки з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект 269 голосами прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді, №4185, доповів народний депутат Єгор Чернєв. Він зазначив, що метою проекту є діджиталізація бізнес-процесів та покращення сервісу, що надається споживачу при гарантійному обслуговуванні товарів. Для цього пропонується встановити на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Ганна Лічман доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект за основу та пропонували прийняти його і в цілому.

За результатами голосування законопроект №4185 330 голосами прийнято за основу та 335 голосами - в цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому 336 голосом проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі", 3908-1.

321 голосом у другому читанні та в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції, №3601.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після закінчення перерви народні депутати розпочали розгляд проектів Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" за №№5153-П, 5153-П1, 5153-П2, 5153-П3, 5153-П4, 5153-П5, 5153-П6, 5153-П7, 5153-П8, 5153-П9 і 5153-П10.

Проекти доповіли їх автори – народні депутати.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо проектів постанов.

За результатами голосування всі проекти постанов не були прийняті.

Народні депутати розглядають проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та КПК України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" за №№5156-П, 5156-П1, 5156-П2, 5156-П3, 5156-П4, 5156-П5, 5156-П6.

Проекти доповіли їх автори - народні депутати. 

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування усі проекти постанов не були прийняті.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 17.06.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому як закону України проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення", №4107-П, доповів народний депутат Юрій Павленко.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування. щодо прийняття або відхилення проекту постанови.

За результатами голосування проект постанови не прийнято («за» - 24).

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки посилення захисту населення, територій та навколишнього природного середовища України від надзвичайних ситуацій, №0115, доповів Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він повідомив, що презентує чотири законопроекти, які є результатом співпраці з французькою стороною.

Голова підкомітету Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Павло Мельник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект №0115 прийнято за основу та цілому 338 голосами.

За результатами голосування в цілому прийнято проекти законів:

- про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електричних локомотивів акціонерного товариства "Українська залізниця", №0116;

про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з покращення водопостачання у місті Києві, №0117;

- про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо підтримки фінансування проекту з покращення постачання питної води в Луганській області, №0118.

Народні депутати 301 голосом прийняли в цілому проект Постанови про перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області, №5081.

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо спрямування частини коштів програми "Велике будівництво" на ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятках культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності, №5551-2, доповіла народний депутат Євгенія Кравчук. Вона зазначила, що законопроектом пропонується передбачити у Законі України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” Міністерству культури та інформаційної політики України нову бюджетну програму “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам'яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності” з метою проведення реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності, і реалізовуватимуться в рамках програми “Велике будівництво”.

Ще один альтернативний законопроект №5551-1 доповіла народний депутат Тетяна Плачкова.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Орест Саламаха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за №5551-2.

Народні депутати 322 голосами «за» підтримали прийняття законопроекту, №5551-2, за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за окремі кримінальні та адміністративні правопорушення у сфері господарської діяльності, службової діяльності, діяльності осіб, що надають публічні послуги та кримінальні правопорушення проти авторитету органів державної влади, №3783 доповіла народний депутат Галина Янченко.

Доповідачка привернула увагу до таких злочинів у сфері господарської діяльності як рейдерство, суспільна небезпечність яких характеризується надзвичайно високим рівнем спричиненої шкоди як фізичним, так і юридичним особам. Це також негативно впливає не лише на матеріальне становище громадян, а й на інвестиційний клімат в державі в цілому, що виступає одним з факторів, який стримує економічне зростання.

Особливо це стосується випадків, у яких йдеться про вчинення кримінальних «рейдерських» правопорушень із залученням службових осіб, у тому числі шляхом підроблення офіційних документів (правовстановлювальних документів на те чи інше майно, судових рішень, протоколів загальних зборів керівних органів юридичних осіб тощо), чим де-факто нівелюється винятковість як суспільного статусу відповідних осіб, так і значення документів, що видаються від імені держави Україна.

Визначальним у протидії вказаним злочинам є низькій поріг відповідальності за такі типи злочинів, що закономірно не створює усвідомленості невідворотності суворого покарання за вчинені діяння. Безумовно, наведене перешкоджає формуванню державою сприятливого бізнес-клімату для залучення нових інвесторів, а також становленню привабливих з інвестиційної точки зору умов для подолання тотальної незахищеності прав фізичних та юридичних осіб.

Народний депутат запропонувала посилити відповідальність за такого роду кримінальні правопорушення, що забезпечить звуження кола інструментів для злочинних намірів щодо незаконного заволодіння майном та активами шляхом «рейдерства».

Альтернативний проект, №3783-1, доповів народний депутат Ігор Фріс.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект за №3783.

За результатами голосування законопроект 308 голосами прийнято за основу.

На доопрацювання 323 голосами направлено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування №2765.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51