Закон визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), у тому числі, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації.

Законом уточнено деякі процедурні аспекті виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо.

Законом також:

- удосконалено процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;

- уточнено деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;

- удосконалено механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;

- врегульовано питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;

- уточнено питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Законом також врегульовано окремі питання процесуального характеру. Серед яких, зокрема, питання подання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо набуття Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку у господарському процесі, уточнено деякі процедурні питання виконавчого провадження, здійснено інші уточнення до відповідних нормативно-правових актів, що є дотичними, регулюють процедури та процеси, що змінюються цим Законом.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про судовий збір», «Про виконавче провадження», Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», а також Господарського процесуального кодексу.

Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №4546.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51